TikTok měl poskytovat Číně údaje o protestujících v Hongkongu, zní od soudu v USA. ByteDance to popírá

Bývalý vedoucí pracovník čínské společnosti ByteDance, která provozuje sociální síť TikTok, obvinil vládnoucí čínskou komunistickou stranu, že prostřednictvím TikToku získávala data o protivládních demonstrantech a aktivistech v Hongkongu. Uvedl to ve středu zpravodajský server BBC.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TikTok

Podle Yintaa Yua mohli někteří členové čínské komunistické strany nahlížet do všech dat shromážděných společností ByteDance (ilustrační foto) | Foto: Jonathan Raa | Zdroj: Reuters / NURPHOTO

Yintao Yu, někdejší šéf technického oddělení ByteDance ve Spojených státech amerických, tvrdí, že členové čínské komunistické strany využívali údaje shromažďované TikTokem, jako jsou informace o síťovém připojení, SIM kartě či IP adrese uživatele, aby identifikovali jednotlivce a jejich polohu.

Proč je TikTok populární i přes rizika? Je snadnější tam uspět i mezi cizími, pobaví a víc vyhovuje dětem

Číst článek

Yu rovněž uvedl, že čínská komunistická strana sledovala komunikaci uživatelů TikToku a monitorovala hongkongské uživatele, kteří stahovali obsah spojený s protivládními protesty. Upozornil na to online server britské BBC.

Podle Yua mohli členové výboru čínské komunistické strany působící ve firmě ByteDance využívat statusu „superuživatele“, který jim umožňoval nahlížet do veškerých dat shromážděných společností, včetně dat amerických uživatelů TikToku.

Yu zažaloval firmu Bytedance u soudu v Kalifornii, protože byl podle svého názoru nespravedlivě propuštěn. Zmíněná nařčení jsou zahrnuta v žalobě.

Montana jako první americký stát zakázala TikTok. Očekává se, že společnost se bude soudně bránit

Číst článek

V Hongkongu se konaly v roce 2014 rozsáhlé protesty, jejichž účastníci požadovali svobodné volby správce tohoto území patřícího pod čínskou správu. V příštích letech následovaly menší demonstrace.

Největší protestní akce pak přišly v roce 2019. Vyvolal je návrh zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny.

Yu ve firmě ByteDance pracoval od srpna 2017 do listopadu 2018. V roce 2019 se TikTok, na kterém uživatelé sdílejí krátká videa, z Hongkongu stáhl poté, co tam Čína v reakci na protesty zavedla nový bezpečnostní zákon.

Mluvčí společnosti ByteDance Yuova tvrzení popřel. „Rezolutně protestujeme proti těmto nepodloženým tvrzením a obviněním,“ řekl mluvčí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme