Soud zastavil stíhání expremiéra Itálie kvůli smrti 57 lidí v souvislosti s pandemií covid. Chyběly důkazy

Italský soud zastavil stíhání bývalého premiéra Giuseppeho Conteho a exministra zdravotnictví Roberta Speranzy, kteří čelili obvinění kvůli úmrtím na covid-19 začátkem roku 2020 na severu Itálie. Soud v italském městě Brescia zastavil stíhání pro nedostatek důkazů, informovala ve středu agentura ANSA.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Giuseppe Conte

Giuseppe Conte, bývalý premiér Itálie | Foto: Alessandro Bianchi | Zdroj: Reuters

Na Conteho a Speranzu podala trestní oznámení skupina pozůstalých, kteří tvrdili, že politici mohli zabránit úmrtím 57 lidí koncem února a začátkem března 2020, kdyby rozšířili karanténu v oblasti Bergama i na obce Alzano a Nembro.

Podle středečního verdiktu obžaloba neprokázala, že by se těmto úmrtí zabránilo, kdyby byla v daných obcích tehdy vyhlášena takzvaná červená zóna.

Miliardy pro podnikatele za covidu splnily účel. Někteří ale mohli mířit jen na dotace, míní kontroloři

Číst článek

Conteho vláda nařídila kvůli covidu-19 lockdown už 21. února 2020 v desítce obcí v Lombardii a Benátsku, posléze karanténu na severu země rozšířila a od 10. března opatření vyhlásila pro celou zemi.

Celonárodní omezení pohybu kvůli koronaviru zavedla tehdy italská vláda jako první v Evropě, lidé mohli z domu jen v nutných případech, zavřely se i kina, divadla, sportoviště, restaurace a většina obchodů.

Zastavení stíhání Conteho a Speranzy kritizovali pozůstalí po obětech, kteří trestní oznámení na politiky podali. „Toto není spravedlnost. Bojovali jsme tři roky, abychom se dozvěděli pravdu...covid-19 nebyl vlna tsunami, mnoha úmrtím se dalo zabránit a někdo za to musí nést zodpovědnost,“ uvedlo sdružení Sereni e Sempre Uniti.

Pandemie covid-19 už není? Ohrozit lidstvo můžou nové epidemie, upozorňuje biochemik

Číst článek

„Osobně jsem v těch hrozných dnech opravdu udělal všechno, co jsem mohl, abych ochránil zdraví Italů,“ napsal na facebooku exministr zdravotnictví Speranza.

Šedesátimilionová Itálie patřila k nejhůře postiženým zemím v pandemii covidu-19, v souvislosti s touto nemocí tam zemřelo na 188 000 lidí.

První případ covidu-19 se v Itálii potvrdil koncem ledna 2020 u dvou čínských turistů, za italského pacienta č. 1 s covidem-19 je považován muž z obce Codogno v Lombardii, který do nemocnice přišel s chřipkovými příznaky 17. února 2020.

Světová zdravotnická organizace nejprve 30. ledna 2020 kvůli šíření koronaviru SARS-CoV-2 vyhlásila globální stav zdravotní nouze a 11. března pak označila stav za pandemii. Letos 5. května WH oznámila, že šíření covidu-19 už není stavem zdravotní nouze s mezinárodním dosahem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme