Moskva viní Ukrajince z odpálení části čpavkovodu. Podle Kyjeva ho ostřelovali Rusové

Rusko ve středu obvinilo „ukrajinské sabotéry“, že vyhodili do povětří části čpavkovodu v Charkovské oblasti, kterým před ruskou invazí do sousední země proudil amoniak z ruského města Togliatti do ukrajinské Oděsy. Kyjev se zatím nevyjádřil, ale šéf ukrajinské Charkovské oblasti už dříve vinil ruskou armádu z opakovaného ostřelování potrubního zařízení.

Sledovali jsme online Moskva/Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle agentury Reuters by opětovné zprovoznění čpavkovodu na trase Togliatti – Oděsa mohlo být klíčové pro prodloužení černomořské obilné dohody.

„Dne 5. června kolem 21.00 moskevského času (20.00 středoevropského letního času) poblíž obce Masjutovka v Charkovské oblasti ukrajinská sabotážní a průzkumná skupina vyhodila do povětří čpavkovod Togliatti – Oděsa,“ řekl ve středu mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle ruské státní agentury TASS.

OBRAZEM: ‚Všechno je ponořené.‘ Před vodou z Kachovské přehrady utíkají lidé i zvířata

Číst článek

„V důsledku tohoto teroristického činu jsou zranění mezi civilním obyvatelstvem,“ dodal.

Šéf ukrajinské Charkovské oblasti Oleh Syněhubov už dříve obvinil naopak ruské invazní jednotky, že potrubí ostřelují.

„Ruští teroristé podruhé ostřelovali čpavkovod v Kupjanském okrese,“ uvedl v úterý večer na telegramu ukrajinský regionální činitel s poznámkou, že únik amoniaku ukrajinské úřady nezaznamenaly, lidé ohrožení nejsou a situace je pod kontrolou.

Vesnice Masjutivka se podle dostupných informací nachází blízko frontové linie, podle některých médií je na Kyjevem kontrolovaném území. Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazují bílý kouř vycházející ze čpavkovodu.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Potrubí na trase Togliatti – Oděsa je nejdelším čpavkovodem na světě a měří zhruba 2500 kilometrů. Amoniak jím podle médií přestal proudit poté, co ruská invazní vojska vtrhla na Ukrajinu a rozpoutala tím nejhorší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Obnovení ruského vývozu čpavku, který představuje hlavní složku pro výrobu hnojiv, přes toto spojení je přitom jednou z podmínek Moskvy pro prodloužení dohody umožňující vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů.

‚Chci, aby děti mohly zase hrát hokej a chodit do školy.‘ Hašek přijel na Ukrajinu vyjádřit podporu

Číst článek

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve středu podle agentury TASS uvedla, že oprava poškozeného čpavkovodu potrvá jeden až tři měsíce, pokud k němu bude přístup. Dále mimo jiné prohlásila, že čpavkovod byl jedním z klíčových „úkolů“ při realizaci černomořské obilné dohody.

OSN a Turecko loni v červenci zprostředkovaly obilnou dohodu s Moskvou a Kyjevem, aby pomohly vypořádat se s globální potravinovou krizí. Tu zhoršila ruská invaze na Ukrajinu, která je předním světovým vývozcem obilí.

Od té doby byla dohoda opakovaně prodloužena. Naposledy Rusko v květnu souhlasilo s prodloužením dohody o dva měsíce.

kth, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme