Ukrajinská protiofenziva stále neprobíhá. Až začne, každý to pozná, řekl Danilov

Ukrajina stále nezahájila protiofenzivu s cílem získat zpět území okupovaná Ruskem, řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Armáda podle něj je na dlouho očekávanou operaci připravená už od konce května. 

Danilov odmítl tvrzení ruské strany, že ukrajinská operace už začala. "Není to pravda. O tom, kdy to začne, rozhodne naše armáda. Až začneme protiofenzivu, každý to pozná a uvidí," řekl ukrajinský predstavitel podle deníku Guardian.

Tajemník tak reagoval na ruská prohlášení o tom, že Kyjev v neděli ráno zahájil protiofenzivu. Podle pondělního vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova, které citovala ruská státní agentura TASS, se má týkat pěti úseků fronty v Doněcké oblasti. 

"Cílem protivníka bylo prorazit naši obranu v nejzranitelnějším úseku fronty. Nepřítel nedosáhl svých cílů a nezaznamenal úspěch," sdělil mluvčí předevčírem s tím, že ukrajinská armáda použila šest mechanizovaných a dva tankové prapory, přičemž podle Rusů přišla o 250 vojáků, šestnáct tanků a přes 20 dalších vozidel. 

Danilov už na konci května v rozhovoru pro BBC uvedl, že armáda je na protiofenzivu připravena a operace může být kdykoliv spuštěna. "Bylo by podivné, kdybychom oznamovali data, kdy má začít ta nebo jiná událost. Takhle se to nedělá," konstatoval zástupce ukrajinské bezpečnostní rady.

Dlouho očekávaná protiofenziva má být další fází probíhajícího konfliktu, který začal 24. února 2022 ruským vpádem na Ukrajinu. Již o osm let dříve však Rusko sousední zemi anektovalo poloostrov Krym.  

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ukrajina Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy