Kyjev žádá mezinárodní soud o vyšetření zničení Kachovské přehrady. Důvodem je i špatný přístup k ní

Ukrajina požádala Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby vyšetřil zničení Kachovské přehrady z počátku tohoto týdne. Ukrajinské úřady už soudu předaly veškeré informace, které k věci mají. Informoval o tom ruskojazyčný server BBC s odvoláním na Maksyma Popova, poradce ukrajinského generálního prokurátora.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střecha domu v řece Dněpr

Ukrajina požádala Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby vyšetřil zničení Kachovské přehrady | Foto: Ivan Antypenko | Zdroj: Reuters

Ze zničení vodního díla, které způsobilo rozsáhlé záplavy na dolním toku Dněpru, se Moskva a Kyjev navzájem obviňují. Rusko tvrdí, že přehradu zničilo ukrajinské ostřelování, Ukrajina uvádí, že vodní dílo do vzduchu vyhodily ruské okupační síly.

„Předali jsme informace, které máme o explozi Kachovské vodní elektrárny, a dali jsme Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu zelenou, aby mohli provést objektivní a nestranné vyšetřování,“ citovala Popova ukrajinská média.

Miny i nedostatek pitné vody. Co všechno znamená zničení Kachovské přehrady

Číst článek

Jak poradce dodal, na Mezinárodní trestní soud se obrátili kvůli tomu, že ukrajinské úřady „částečně nemají přístup do zasažených oblastí“.

„Mezinárodní trestní soud má pravomoci, díky kterým může tento případ vyšetřit,“ dodal Popov. O tom, že ti, kdo stojí za zničením Kachovské přehrady, budou souzeni Mezinárodním trestním soudem, již v úterý hovořil i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Podle Ukrajiny vyhodily Kachovskou přehradu do povětří ruské jednotky, které ji nyní kontrolovaly. Moskva tato obvinění odmítla a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že veškerá zodpovědnost za čin padá na Ukrajinu.

Tato „úmyslná sabotáž“ podle Peskova souvisí s neúspěšnou protiofenzivou, o kterou se ukrajinské síly podle Ruska pokoušely před několika dny, napsala agentura TASS.

Mezinárodní trestní soud v Haagu již vyšetřuje pravděpodobné válečné zločiny, jichž se dopustila ruská armáda na Ukrajině. Soud také vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou kvůli údajným deportacím dětí z Ukrajiny do Ruska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme