Šikana Ukrajinců v Česku se zhoršuje. ‚Souvisí to i s nástupem dezinformátorů,‘ říká právnička

Ukrajinské maminky a jejich děti do Česka utíkají před válkou, aby tu našly bezpečí. Může se ale stát, že i tady se musejí potýkat s nenávistí. Zažila to i ukrajinská holčička na školním výletě se třídou. Tam jí obklopilo několik dětí, kteří jí začali nadávat a jeden z nich jí plivnul do obličeje proto, že je Ukrajinka. „Bohužel to není ojedinělý případ,“ říká Radiožurnálu Petra Naskosová, právnička organizace In IUSTITIA.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šikana

Šikana ukrajinských uprchlíků se zhoršuje (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Jak by bylo dobré v tuto chvíli celou tu situaci, která nastala, řešit?
Především je potřeba počkat, jakým způsobem se k incidentům postaví škola. Děti, které nadávaly, a dítě, které plivlo do obličeje holčičky z Ukrajiny, jsou nezletilé. To znamená, že právní řešení je naprosto limitované, byť je možné použít výchovná opatření. Například aby zasáhl Orgán pro sociálně-právní ochranu dětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor o šikaně Ukrajinců

Je ale na místě, aby třídní učitel/ka, ředitel/ka s dětmi promluvili a vedli je k omluvě, protože fixování se na právní řešení je ne zcela dobrý postup. A to z toho důvodu, že pokud se budou rodiče nezletilé holčičky fixovat na právní postup, který v podstatě není možný, může dojít k dalšímu traumatu, kterých mají za sebou více.

Hledání spravedlnosti může vést až k tomu, že by mohli opustit Česko a hledat spravedlnost jinde.

Děti jsou nezletilé, takže z právního hlediska nejsou trestně odpovědné. Jak je to ale v případě jejich rodičů?
Rodiče nejsou trestněprávně odpovědní za chování svých dětí v trestním řízení. Pokud by nespáchali nějaký přečin nebo obecně trestný čin, tak je není možné za chování dětí postihnout.

Jaký by měl být v tuto chvíli správný postup školy, tedy paní ředitelky a třídní učitelky?
Pokud je to jejich třída a jejich děti, je potřeba s dětmi promluvit o tom, co se na Ukrajině děje. Vést je k omluvě. Omluva je něco, co může velmi pomoct v rámci restorativního procesu a k tomu, aby se takové věci již nestávaly. Vysvětlit jim, jak se malá slečna může cítit. Uprchlíci hledají bezpečí. A v současné době se na území Česka nemůže cítit bezpečně jak slečna, tak rodina.

Krajní případy

Problém je, když jsou násilníky děti, které se tak chovají opakovaně a šikanují slabší. Rodiče často nespolupracují a školy se pak hájí tím, že vyčerpaly všechny možnosti, jak situaci změnit. A i tady je jasné, že to děti musely někde slyšet, protože to ještě nemohou úplně pochopit. Šlo o malé děti. Co se ale dá dělat potom?
Pokud by selhaly snahy třídního učitele a ředitele školy, tak je na místě, aby zasáhl Orgán pro sociálně-právní ochranu dětí. Může provést pohovor s rodiči a s nezletilými. Pokud by se děti nadále chovaly tímto způsobem, je zde prostor i pro výchovné opatření, které může soud uložit za spáchaný trestný čin.

Lékaři z Ukrajiny pomáhají českým praktikům. Komunikují s pacienty a šetří v ordinacích čas

Číst článek

Jaká jsou výchovná opatření v krajních případech?
Bývá to napomenutí, dohled Orgánu pro sociálně-právní ochranu dětí a podobně.

Je to podle vás ojedinělý incident, anebo se ve své praxi setkáváte nebo víte o podobných případech?
Bohužel to není ojedinělý případ. Organizace In IUSTITIA vidí obrovský nárůst násilí, ať už verbálního nebo fyzického, na válečných uprchlících z Ukrajiny. Bohužel už se nejedná pouze o verbální násilí, ale máme i napadené děti a dospělé. Jedná se i o fyzické násilí.

V praxi organizace In IUSTITIA váleční uprchlíci z Ukrajiny tvoří přibližně 20 procent případů, což znamená, že po LGBT lidech jsou druhými nejvíce ohroženými v Česku.

Zhoršuje se to?
Ano. Situace se zhoršuje především proto, že zde neslyšíme silné odsouzení útoků, které se dějí. Bohužel to souvisí i s nástupem dezinformátorů a nenávisti, která se šíří v některých částech Česka.

Věra Štechrová, ale Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme