Promyšlený tah Rusů? Krátce před výbuchem Kachovské přehrady vláda schválila nový zákon

Satelitní snímky odhalují rozsah škod na Kachovské přehradě i následky po jejím zničení.

Přehrada Kachovka. Co se stalo?

Ruská vláda jen týden před výbuchem v Kachovské vodní elektrárně přijala nový zákon. Ten mimo jiné umožňuje nevyšetřovat havárie, k nimž došlo v důsledku „vojenských akcí a teroristických činů“, upozornil deník Insider. Zatím nelze s přesností určit, kdo za zničením přehrady stojí, podle Institutu pro studium války (ISW) vše ukazuje na Rusko.

Deník Insider upozornil na skutečnost, že týden před výbuchem v Kachovské vodní elektrárně ruská vláda nově přijala zákon. Ten umožňuje nevyšetřovat havárie na nebezpečných zařízeních v takzvané Doněcké a Luhanské lidové republice, jakož i v Záporožské a Chersonské oblasti, k nimž došlo v důsledku „vojenských akcí a teroristických činů“.

ČTĚTE TAKÉ: Putinovi jsme blíž a blíž. Chceme ho zabít, říká otevřeně zástupce šéfa ukrajinské rozvědky

Ke zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny došlo v úterý. Kyjev a Moskva se nyní navzájem obviňují z jejího poškození. Voda zaplavila rozsáhlá území, z obcí a měst bylo nutné evakuovat tisíce lidí.

Vyhláška, která se vztahuje na výbuch na přehradě, vstoupila v platnost 31. května. „Do 1. ledna 2028 se neprovádí technické vyšetřování havárií na nebezpečných výrobních zařízeních a vodních stavbách, k nimž došlo v důsledku vojenských akcí, sabotáží a teroristických činů,“ uvádí se v nařízení ruské vlády.

Ředitel organizace Transparency International Ilja Šumanov však uvedl, že doložky mohly být zrušeny nikoliv proto, aby se zakryla destrukce přehrady, ale kvůli tomu, že z nedostatku technické dokumentace nebylo možné zařízení posoudit.

Přijat „právě včas“

Šumanov zároveň dodal, že ukrajinští specialisté si dokumenty vzali s sebou, když byli ze zařízení evakuováni. Zákon byl dle něj přijat „právě včas“, aby sejmul odpovědnost z těch, co nyní rozhodují o řízení elektrárny. „Lidé měli zřejmě přístup k informacím, že dojde ke kolapsu, takže si zákony přinesli s předstihem, aby se jich nikdo na nic neptal,“ upřesnil Šumanov.

Kdo za protržením přehrady stojí, není jasné. Podle ISW jsou však tvrzení ruských představitelů ukazující na údajnou ukrajinskou protiofenzivou „nepřesvědčivá“, protože Kyjev žádnou protiofenzivu podle dostupných důkazů ještě nezačal.

Podle vojenského analytika Lukáše Visingra může být zničení Kachovské přehrady do značné míry zoufalý tah Rusů. „Vodou zásobovala Krymský poloostrov, teď o přehradu Rusové sami přišli,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy:
Vladimir Putin havárie Ukrajina výbuch přehrada Rusko Chersonská oblast válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu vláda Ruské federace Kachovská vodní elektrárna Institut pro studium války Kachovská přehrada