Zavedení úsporného balíčku se lidem prodraží. Nejvíce zasaženi budou živnostníci

Peněženka a české bankovky, ilustrační snímek

Balíček a modelové rodiny

Skoro 20 tisíc korun ročně. Tolik bude stát modelovou čtyřčlennou rodinu zavedení vládního konsolidačního balíčku. Vyplývá to z analýzy Institutu moderní politiky iSTAR. Nejvíce zasaženi budou živnostníci. Naopak na nízkopříjmové domácnosti by měly změny dopadnout nejméně.

Není to příjemné, ale zvládneme to. Tak Magdaléna Sochorová reaguje na změny, které obsahuje konsolidační balíček. „Popravdě se na to nijak nepřipravujeme. Zařídíme se podle toho, jak to bude. Pro nás to naštěstí nebude takový problém, ale chápu, že pro rodiny s nižším příjmem může být zavedení balíčku devastující,“ uvedla žena.

Výdaje rodin, jako je ta paní Magdalény, by se přitom kvůli vládnímu balíčku měly zvednout o tisíce. Třeba modelovou rodinu živnostníka s jedním dítětem budou změny podle analytiků stát 2,5 tisíce korun měsíčně. Čtyřčlenné rodinně se to podepíše na rozpočtu částkou 1 500 korun. Samoživitelky a důchodci budou muset vydat navíc nižší stokoruny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko potřebuje dietu. Když člověk zhubne, rychleji běhá, stejně funguje i stát, říká Schmarcz

„Zajímalo nás, kolik rodiny platí daně. Jaké využívají slevy a jaké odvody platí. Na základě dat Českého statistického úřadu jsme si propočítali, kolik utrácí za potraviny, dopravu nebo třeba vzdělání,“ uvedl k výzkumu analytik z iSTAR Jáchym Růžička.

Snížením DPH na potraviny lidé ušetří

Největší zářez do rozpočtu většiny tuzemských rodin by podle analytiků udělalo zavedení nemocenského pojištění. Hned za ním následuje dražší údržba auta nebo zdražování alkoholu a cigaret.

Stát chce uspořit také zrušením některých daňových slev. Nejméně balíček zasáhne domácnosti, které je nevyužívají. Naopak živnostníků s malým dítětem se dotkne dvojnásob. „Během tří let by mělo docházet ke zdražování sociálního pojištění. Tam jsme vypočítali dopad zhruba 2,5 tisíce korun, přičemž 70 procent z toho tvoří právě zvýšené odvody,“ vysvětlil Růžička.

Ne všechny vládní změny ale budou lidem jenom brát – díky snížení DPH na potraviny by mohli měsíčně ušetřit několik stovek. Záleží ale na prodejcích, zda opravdu zlevní.

Tagy:
peníze domácnost rodina výzkum finance konsolidační balíček Institut moderní politiky iSTAR