Jiří Fejgl
8. června 2023 • 12:58

V kotli West Hamu aneb Tohle by se v Anglii nestalo: slzy i dým na záchodě

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jednu stranu frenetická podpora svých, nakonec vítězů. Na druhou chování úrovně čtvrté cenové skupiny „vyšperkované“ incidenty v centru Prahy a zraněním kapitána soupeře kelímkem od piva. Jací vlastně byli fanoušci West Hamu United při finále Konferenční ligy, v němž mančaft Tomáše Součka a Vladimíra Coufala udolal v Edenu Fiorentinu? Sledovat fotbal v jejich sektoru je každopádně pozoruhodný zážitek - i když ne jen líbivý a uhlazený.



Pamatujete doby, kdy se v hospodách kouřilo? Člověk zašel na pivo, domů přišel vyuzený jak párek. Ve středu v noci v Edenu jste mohli zažít něco podobného. Stačilo si odskočit v sektoru fanoušků WHU. Na záchodech nebylo vidět, puch jak v knajpě.

Mimochodem, o poločase už se valil dým i po chodbách arény…

Fans West Hamu prostě dorazili do Prahy pro pohár a na velkou párty. Bylo to na nich vidět. Kupříkladu chlapík v klasickém dresu, modrofialovém, ne ve speciálním bílém, v němž tým nastoupil proti Fiorentině, si už před zápasem ustlal u vchodu do sektoru. Když ho stewardka velmi slušně budila, snažila postavit na nohy, jen něco zamumlal a pokračoval v klimbání. Možná mu ve čtvrtek přišlo jako škoda, že kus památného duelu prospal.

Zdaleka nebyl takhle upravený sám, anglická pivní kultura tentokrát překonala i tu českou. Není divu, že si člověk ihned všiml jedné věci. V části, kde se uvelebili Londýňané, bylo jen nepatrné procento žen. To bouchlo do očí…

Co dále zaujalo? Samozřejmě, mravokárci českých příznivců občas použijí podivnou frázi: To by se v Anglii nestalo. Za kanálem se přece fandí slušně, s respektem, skoro rytířsky. Je to předsudek, což v Praze předvedli i Kladiváři.

Hlavní důkaz byl zcela zřejmý. Když chodil kopat kapitán Fiorentiny Cristiano Biraghi rohy, vždy na něj jen pršely kelímky. Dvakrát obránce, takový klon Jiřího Fleišmana z Baníku Ostrava (potetovaný, šlachovitý, s brilantní levačkou) zamával rukou, potom kotli WHU ironicky zatleskal. A při třetím rohu už ji koupil, z hlavy mu tekla krev. Nic velkého, ale kdyby se nejednalo o finále poháru, sudí by poměrně pravděpodobně zápas ukončil. Neudělal to, vděčnosti se však nedočkal.

Naopak.

Španěl Carlos Del Cerro přitom West Ham rozhodně neřezal. Naopak v první půli neposoudil jako penaltový jeden podezřelý zákrok obrany WHU na pronikajícího soka. Navíc velmi správně s pomocí pomezní odvolal gól Italů. Přesto to z tribun jen jelo: „You have fucking eyes. You are the bitch, the ref!“

Přes popsané je atmosféra v kotli elektrizující. Fanoušci - a to i Fiorentiny - jsou největším pokladem tohoto zápasu. Navíc ti londýnští zažívají triumf. Pro (na anglické poměry) menší klub je to neuvěřitelné. Valí se slzy, chlapi brečí, objímají se. A pak znovu vyrazí na pivo.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud