Nemáš ruský pas? Nepočítej s evakuací ani inzulinem, platí pro lidi na okupovaném území

Rusové podle dostupných informací nepovolují lidem bez ruských pasů opustit zaplavenou oblast v Chersonské oblasti. Server Ukrainska Pravda dokonce informoval o stejných pravidlech pro diabetiky, které potřebují inzulin. Bez ruského pasu ho nedostanou. Záchranářům berou jejich čluny a nechtějí je do oblasti pustit, protože se obávají sabotérů.

Strach z protiofenzivy u ruských okupantů zřejmě sílí. „Ruští vojáci stojí na kontrolních stanovištích, brání záchranářům v přístupu k nejvíce postiženým oblastem a odebírají čluny. Bojí se sabotérů, každého podezřívají,“ řekl podle serveru ABC News dobrovolník Jaroslav Vasilijev.  

Ukrajinští záchranáři se dostávají zoufale pomalu například do Olešky, Ruskem okupovaného města na levém břehu Dněpru. Ruští vojáci jim údajně zabírají čluny a pomáhají pouze lidem s ruskými pasy. 

Dvě třetiny ze 600 kilometrů čtverečních plochy zatopené po zničení Kachovské přehrady se nacházejí na území okupovaném ruskými silami v důsledku jejich agrese proti Ukrajině, která trvá už přes rok a čtvrt. Nyní ukrajinská rozvědka SBU na základě odposlechů hovorů z tohoto činu obvinila ruské jednotky, psaly EuroZprávy.cz.

Ruští vojáci podle serveru Ukrainska Pravda ohrožují nejen lidi čekající na evakuaci, ale již dlouhodoběji například diabetiky. V Záporožské oblasti jim nevydávají inzulín, pokud nemají ruské vnitřní pasy. Ukrajinský server se odvolával na informace Centra národního odporu: „Inzulín se nevydává ani ukrajinským občanům, kteří ho vyzvedávají pro své děti.“

Podle Centra národního odporu se tak okupanti snaží donutit místní k pořízení ruských pasů. Už roku 2015 se konalo na okupovaném Donbase něco podobného, zmiňuje Ukrainska Pravda. „Ruští okupanti na dočasně okupovaných územích Chersonské oblasti nutí obyvatele, aby si do 1. září pořídili ruské pasy, a vyhrožují, že jim přeruší dodávky elektřiny, zabaví majetek a násilně je vystěhují,“ píše.

Související

Více souvisejících

Ukrajina přehrada Nová Kachovka válka na Ukrajině Rusko

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy