Ukrajina mění datum oslav vítězství nad nacismem. Chce se zbavit sovětské minulosti

Ukrajinci získali kontrolu nad čtvrtou obcí během dvou dnů. Tentokrát jde o vesnici Storoževe v Doněcké oblasti. Až 70 procent města se může v důsledku zničení Kachovky ocitnout bez vody, varoval starosta města Kryvyj Rih. Vyzval místní k šetření vodou. Stav Záporožské jaderné elektrárny přijede zkontrolovat šéf světové atomové agentury Rafael Grossi. Podle mluvčího ukrajinského vojenského sektoru Tavria Valerije Šeršena v neděli ruská armáda zničila malou přehradu na řece Mokri Jaly v Doněcké oblasti. Ukrajina bude slavit vítězství nad nacismem na návrh Zelenského o den dříve než doposud, tedy 8. května. Chce se tak zbavit sovětské minulosti.

Na Ukrajině budou napříště slavit výročí vítězství nad nacismem ve druhé světové válce v den kapitulace nacistického Německa 8. května, uvedla tamní média. Učinila tak s odvoláním na informaci z parlamentu, že prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal příslušný zákon.

„Právě v tento den slaví vítězství nad nacismem celá Evropa a civilizovaný svět,“ napsal web RBK-Ukrajina. Až dosud Ukrajina, podobně jako jiné postsovětské republiky v čele s Ruskem, slavila válečné vítězství 9. května. Pramenilo to z toho, že v době, kdy nacistické Německo kapitulaci podepsalo, bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu už po půlnoci. Rusko ale Ukrajinu loni v únoru napadlo, a Kyjev tak usiluje o to, aby se zbavil nánosů sovětské a ruské minulosti.

Ukrajinská armáda dobyla další vesnici, a to Storoževe na západě Doněcké oblasti. Na Telegramu to oznámila náměstkyně ministerstva obrany Hanna Maljarová. Podle agentury Unian Storoževe osvobodili příslušníci námořní pěchoty z Oděsy. Během bojů mělo zemřít padesát Rusů. Jde již o čtvrtou obec, kterou obránci osvobodili během posledních dvou dnů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinka ze zatopené oblasti: Bože, proč? Voda mi sebrala dům i život, nemám kam se vracet

„Pro všechny je velmi důležité, abychom snížili spotřebu vody o 40 procent. To by měl udělat každý,“ uvedl na Telegramu starosta více než půlmilionového města Kryvyj Rih Oleksandr Vikul. Pokud obyvatelé nezačnou šetřit, ocitne se podle něj za měsíc 70 procent města bez vody. „Věřím ve vaši uvědomělost a doufám, že společně tuto zkoušku překonáme, jako ji překonali mnozí jiní,“ dodal.

Záporožskou jadernou elektrárnu navštíví šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. S odkazem na prohlášení agentury OSN to dnes napsala agentura Reuters. Agentura prohlásila, že má známky o nesrovnalostech v měření hladiny vody v přehradě. Tento údaj je přitom důležitý k chlazení elektrárny. Na následující měsíce bude podle MAAE vody dost, protože nádrže u jaderné elektrárny i kanál, který vodu přivádí z přehrady, jsou plné.

Na Ukrajině byla zničena další přehrada. Rusové podle mluvčího ukrajinského vojenského sektoru Tavria Valerije Šeršena vyhodili do povětří tu na řece Mokri Jaly v Doněcké oblasti. Její protržení způsobilo záplavy na obou březích. Podle Šeršena se tak stalo ve snaze „zpomalit ukrajinskou protiofenzivu“. „To však nemá vliv na probíhající ukrajinské útočné operace v sektoru,“ dodal Šeršen pro Ukrajinskou pravdu.

Děje se tak spíše opak. Ukrajinská protiofenziva totiž nyní zaznamenává údajně velké úspěchy. Mělo se jí podařit osvobodit hned tři vesnice na hranicích Doněcké a Záporožské oblasti – Blahodatne, Neskučne a Makarivku. Z této oblasti Moskva již téměř týden hlásí silné ukrajinské útoky.

Podle Kyjeva jsou to tedy ruské síly, kdo je v defenzivě. Agentura AFP informovala, že by se tak jednalo o první oficiálně potvrzený územní zisk ukrajinských vojsk po zahájení protiofenzivy na tomto úseku fronty.

Kyjev a Moskva v neděli oznámily další výměnu zajatců. Propuštěno z ukrajinského zajetí bylo podle ruského ministerstva obrany 94 Rusů. Opačným směrem putovalo 95 Ukrajinců, sdělil šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak, který zároveň na Twitteru uvedl, že mezi Ruskem propuštěnými Ukrajinci jsou vojáci ukrajinské armády, národní gardy a pohraniční stráže, kteří padli do zajetí v Mariupolu, na Hadím ostrově či v Bachmutu.

Tagy:
válka útok Ukrajina on-line Rusko ruská invaze na Ukrajinu protiofenzíva