Prezident Pavel promluvil ve Sněmovně před jednáním o zákoníku práce

Prezident Petr Pavel a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně

Prezident Petr Pavel vystoupil před zákonodárci na plénu Poslanecké sněmovny. Učinil tak během zasedání dolní parlamentní komory, která měla projednávat novelu zákoníku práce. Pavel chce podle svých slov přispět ke zlepšení politické kultury a také pomáhat nacházet řešení mezi vládními poslanci a opozicí. Hlava státu dorazila do Poslanecké sněmovny ve 13 hodin.

Úterní schůze Poslanecké sněmovny bude první, kterou hlava státu absolvuje. Prezident už dříve navštívil jednání Senátu, kde hovořil o horní parlamentní komoře jako o pojistce demokracie. V podobném duchu chce pokračovat i u zákonodárců.

Sledujte i TK po vystoupení Pavla ve Sněmovně:

„Jedním z mých cílů v prezidentském úřadě je přispívat ke zlepšení politické kultury v naší zemi. Diskuse o klíčových tématech se zástupci obou komor Parlamentu pro mě znamenají nepostradatelný krok k jeho splnění. Jsem připraven ve své roli pomáhat k hledání politického konsenzu s cílem dosahovat co nejefektivnějších řešení problémů našich občanů. V tom má Poslanecká sněmovna zcela klíčovou roli,“ řekl před svou návštěvou Petr Pavel.

Hlava státu dorazí do Sněmovny hodinu před zahájením schůze. Následně se podepíše do pamětní knihy. Před poslanci vystoupí ve 14 hodin a poté se uskuteční tisková konference s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Vystoupení bude podle jejích slov začátkem oboustranné diskuse mezi zákonodárci a nejvyšším ústavním činitelem. „Jde o pokračování původní masarykovské myšlenky, že v jádru demokracie je diskuse. A právě diskuse na této úrovni je naprosto nezbytná nejen pro praktickou tvorbu zákonů, ale i pro fungování našeho ústavou daného politického pořádku,“ uvedla Pekarová Adamová.

Poslanci projednají změnu zákoníku práce

Změny zákoníku práce se týkají přesnějšího vymezení práce na dohody, čímž má být předvídatelnější, a zavedení nároku na kratší úvazky nebo práci na dálku pro rodiče s dětmi do devíti let věku. Zaměstnavatelům dá novela možnost poskytovat lidem pracujícím z domova paušální náhradu nákladů například za spotřebované energie. Zatímco garanční sociální výbor doporučil plénu schválení předlohy, zdravotnický k ní vznesl připomínku. Výbor varoval před dopady regulace práce na dohody ve zdravotnictví.

„Pokud bude návrh v této části schválen beze změn, může snížit dostupnost pracovníků ve zdravotnickém provozu a ve svém důsledku ohrozit kvalitu poskytování zdravotní péče,“ píše se v usnesení. Výbor doporučil zakotvit do novely v souladu s evropskou směrnicí i takový pracovní režim, který je ze své povahy zcela nebo převážně nepředvídatelný.

Tagy:
TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Petr Pavel Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR Zákoník práce