Nekula má skončit na ministerstvu zemědělství. Nahradí ho Výborný, prozradil zdroj z KDU-ČSL

Zdeněk Nekula

Nekula skončí na ministerstvu zemědělství

Předseda lidovců Marian Jurečka podle informací CNN Prima NEWS navrhne odvolat ministra zemědělství Zdeňka Nekulu. Toho by měl nahradit šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Jurečka svolal na 14:30 tiskovou konferenci, na které změnu potvrdil.

Zdeněk Nekula opustí vedení resortu zemědělství. Ještě v úterý přitom na tiskové konferenci hovořil o zpomalení růstu cen potravin. Na jeho post by měl nastoupit bývalý šéf KDU-ČSL Marek Výborný. CNN Prima NEWS to potvrdil zdroj z poslaneckého klubu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obce si stěžují, ale o nic nepřijdou, říká ekonom. Úpravou daně z nemovitosti jen vydělá stát

Nekula byl v posledních měsících pod tlakem kvůli vysokým cenám potravin. Na jeho práci si stěžoval například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který politika vyzval k omluvě. Ministr totiž prohlásil, že za vysoké ceny potravin mohou hlavně obchodní řetězce.

Nekula také například v květnu na Twitteru děkoval řetězci Lidl za zlevněnou mouku. Z mnoha stran za to čelil kritice, Jurečka se tehdy ještě svého ministra zastával.

Bývalý předseda lidovců

Marek Výborný byl zvolen do Poslanecké sněmovny v roce 2017 a stal se členem ústavněprávního výboru a předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvenci a oddlužení. Je autorem oddlužovacího programu Milostivé léto.

Od října 2021 se stal předsedou poslaneckého klubu a v letech 2019 a 2020 byl předsedou strany. Z vedení odstoupil po tragickém úmrtí své manželky. Na pozici ho vystřídal dosavadní šéf Marian Jurečka.

V koalici Spolu je garantem programových bloků pro oblast vzdělávání, vědu, výzkum, kulturu, sport a volný čas. V rámci předsednictva strany má v kompetenci oblast legislativy a školství.

Tagy:
jídlo Marian Jurečka CNN Prima NEWS KDU-ČSL Tomáš Prouza ministr zemědělství Marek Výborný Zdeněk Nekula Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky