Šéf agentury pro jadernou energii Grossi přijel do Záporožské jaderné elektrárny

foto Ilustrační foto - Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, 2. září 2022.

Moskva/Kyjev - Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po odkladech způsobených boji na jihovýchodě Ukrajiny přijel do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny. Uvedla to agentura TASS a také ukrajinská společnost Enerhoatom, která největší jaderné zařízení v Evropě provozuje. Grossiho inspekce následuje po protržení Kachovské přehrady, jejíž vodu elektrárna používá k chlazení. Šéf MAAE podle ruské agentury Interfax řekl, že byla přijata "řada opatření" ke stabilizaci situace v elektrárně.

Grossi v úterý přicestoval do Kyjeva, kde o možných rizicích pro okupovanou elektrárnu jednal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle ukrajinských zdrojů se Grossiho příjezd na místo zpozdil, protože ruská strana původně nedala delegaci MAAE povolení k překročení frontové linie kvůli bojům v Záporožské oblasti.

Korespondent TASS uvedl, že kolona aut s Grossim dorazila do areálu jaderné elektrárny poté, co nedlouho předtím u města Vasylivka překročila linii dotyku mezi ukrajinskými a ruskými vojsky.

"Na jedné straně je situace vážná a následky (protržení přehrady) jsou reálné. Na druhé straně byla přijata řada opatření ke stabilizaci situace," citovala Grossiho agentura Interfax. Šéf MAAE podle ní také řekl, že v nádrži přiléhající k elektrárně je dostatek vody pro její chlazení.

Grossi podle TASS také oznámil, že inspektoři MAAE zůstávají v elektrárně a že podpis dohody o bezpečnosti elektrárny mezi Ruskem a Ukrajinou je "nereálný", dokud obě strany stále bojují.

Záporožská elektrárna je se svými šesti bloky o hrubém výkonu 6000 megawattů pod kontrolou ruských sil od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu, která začala loni v únoru. Kvůli zničení Kachovské přehrady před více než týdnem je nyní ohroženo chlazení odstavených reaktorů vodou. Grossi dříve uvedl, že si chce se svým týmem udělat obrázek o situaci na místě.

Grossi novinářům v Kyjevě řekl, že elektrárna po zničení Kachovské přehrady a po zahájení ukrajinské protiofenzivy čelí "relativně nebezpečné situaci". Přehrada pomáhala zásobovat nádrž sloužící k chlazení reaktorů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.06.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 5. června 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď