Záběry ukrajinského úderu na ruský tank. Děláme z okupantů popcorn, vzkázal Kyjev

Ukrajinci zničili ruský tank.

Ukrajinci zničili ruský tank

Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda se pochlubila dalším úspěšným úderem na ruské vojáky v Doněcké oblasti. Fatálně poškodila ruský tank, což vedlo k úprku tří okupantů. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Děláme z okupantů popcorn. Je pravda, že je trochu spálený, ale o to lepší. Podívejte se na videorecept od našich ‚kuchařů‘,“ uvedla ukrajinská 59. brigáda ve svém prohlášení na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostřelované město pod vodou. Putin chtěl Cherson pro sebe, po ztrátě jej hodlá zničit

Na záběrech je vidět úspěšný ukrajinský úder na ruský tank, který se pohyboval v neobydlené lokaci na Donbase. Obrněnec najel na protitankovou minu, nebo jej zasáhla raketa. Následující exploze vedla k fatálnímu poškození. Okupanti se proto rozhodli tank opustit. Jakmile ze stroje vyskočili, dali se na úprk.

Ukrajinská 59. brigáda v posledních týdnech a měsících operovala především v Doněcké oblasti, a to v okolí Avdijivky i menších obcí, které leží jen pár kilometrů od oblastního města Doněck. Bitvu u Avdijivky lze považovat za jeden z nejkrvavějších střetů, k nimž od vypuknutí invaze v únoru 2022 došlo. Právě boje u tohoto města jsou jedním z hlavních důvodů vysokých ruských ztrát v posledních týdnech.

Rusové podle ukrajinského generálního štábu ztratili od vypuknutí invaze celkem více než 217 tisíc vojáků. Rovněž přišli o 3 955 tanků, 7 667 dalších obrněných vozidel, 6 506 transportních vozidel, 4 397 dělostřeleckých systémů, 301 vrtulníků, 314 letounů a 3 333 bezpilotních letounů.

Ukrajinou uváděná čísla nelze nezávisle ověřit. Podle západních analytiků či amerického Institutu pro studium války (ISW) však vesměs odpovídají realitě. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská protiofenziva pohledem Matyáše Zrna

Tagy:
válka tank tanky vojáci Ukrajina Rusko Donbas těžká technika Doněcká oblast Avdijivka Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda