CNN: Ukrajinské jednotky v akci. Likvidují ruské velitele, působí i u zničeného Bachmutu

Ukrajinští vojáci u Bachmutu, 22. května 2023

CNN: Elitní ukrajinské jednotky v ofenzivě

Ukrajinský Bachmut nedávno definitivně obsadili Rusové, kteří po krvavých bojích dokázali vytlačit místní obránce. Klid jim to však nezajistilo. V okolí města operují stále ukrajinské jednotky, včetně té, která nepříteli škodí v týlu, informuje americká televizní stanice CNN.

„Na začátku války hrály obrovskou roli malé skupiny, které mohly skrytě bojovat proti Rusům. Je to dáno tím, že Kyjevská, Černihivská či Sumská oblast jsou lesnaté regiony. Takže jejich role byla velmi důležitá a skupiny se rychle rozvíjely,“ popisuje muž s přezdívkou Brabus, jeden z členů jednotky, která Rusům škodí na jimi ovládaném území.

Takových jednotek, které spadají pod různé tajné služby, mají Ukrajinci několik, jak informuje CNN. Operují na frontové linii i na nepřátelském území. Cíl mají jednoduchý – škodit ruským okupantům kdekoliv a jakkoliv.

Fungují v podstatě už od začátku ruské invaze. Skupinky ukrajinských ozbrojenců jezdily v pick-upech vyzbrojené těžkými zbraněmi ze Západu, například raketomety Javelin, a přepadávaly Rusy v hůře přístupných místech.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský obranný val zatím drží. Ukrajincům dorazí klíčová zbraň možná příliš pozdě, píše BBC

Tyto jednotky byly tehdy v ukrajinské armádě označovány jako „průzkumné“, ačkoliv jejich náplní nebylo zjišťovat přesuny nepřítele, nýbrž okupantům zasazovat rychlé partyzánské údery. CNN dodává, že v první fázi války sice dokázaly Rusy citelně zasáhnout, měly však velké ztráty.

Důstojníci jsou lákavým cílem

Dnes jsou tyto skupinky zkušenější a smrtonosnější. CNN dodává, že se nově zaměřují na jednu specifickou činnost – zabíjení ruských důstojníků, aby snížily morálku okupantů.

Jedním z míst, kde tyto jednotky působily, byl i Bachmut. Město, které Ukrajinci srdnatě bránili dlouhé měsíce, je dnes jedním ze symbolů ukrajinského odporu. Rusové jej sice nakonec dobyli, ale za cenu velmi těžkých ztrát. A to ani Bachmut není ze strategického hlediska příliš významným místem.

Ukrajinský partyzán Brabus pro CNN přiblížil jednu z nočních misí, kterou se svými muži u Bachmutu zažil. Odehrát se měla na začátku března. Záškodníci se dostali k jedné ze základen ruské armády zrovna při střídání jednotek. Tím pádem bylo na místě více velících důstojníků.

Spustila se ostrá přestřelka. „Nalevo byly jejich zákopy, ze kterých mohli vidět naše pozice. Eliminovali jsme parašutisty na levé straně,“ vyprávěl pro CNN Barbus, jehož jednotka měla za úkol pokusit se zabít velitele nepřátelské jednotky. „Byli jsme diverzní průzkumná skupina,“ říká Ukrajinec, který podle svých slov při této misi zabil celkem sedm ruských okupantů.

Mezi Rusy to vře

Partyzánské skupiny podobné té Barbusově dostávají podstatné a důležité úkoly i během nové ukrajinské protiofenzivy. Jeho jednotka je znovu nasazená u Bachmutu, může proto popsat, v jakém stavu se místní ruská posádka nachází.

Barbus uvedl, že to vypadá na značné rozkoly v ruských silách. Příkladem nervozity mezi Rusy mají být problémy mezi armádou a žoldáky z Vagnerovy skupiny. Lídr žoldnéřů Jevgenij Prigožin je již delší dobu na nože s velením armády v čele s ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Před pár dny bylo rozhodnuto, že všechny dobrovolnické a ozbrojené jednotky Rusů bojujících na Ukrajině musejí do konce měsíce podepsat smlouvu s ruskou armádou a de facto tak pod ni přejít. Prigožin dal jasně najevo, že své vagnerovce nechce pod ruskou armádu předat. Ozval se však prezident Vladimir Putin, který prohlásil, že pravidlo bude platit bez výjimky i pro Prigožinovy žoldáky.

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN Ukrajina Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Jevgenij Prigožin