Pamatujete na otevřený Citröen C3 Pluriel? Letos slaví dvacátiny

Citroën slaví 20. výročí modelu C3 Pluriel, který byl představen v květnu 2003 a do roku 2010 se ho vyrobilo ve španělském závodě Villaverde 115 097 kusů.

Citroën tímto novým vozem demonstroval svou zálibu v inovacích. Tato invence se vyplatila, neboť v roce 2003, kdy byl C3 Pluriel uveden na trh, byl zvolen kabrioletem roku. Toto ocenění ještě více ukázalo na originalitu vozu C3 Pluriel: kabriolet roku byl zároveň hatchback.


C3 Pluriel je jedinečný vůz, který se vyráběl v několika různých verzích a obsahoval celou řadu mechanických prvků modelu C3, aniž by to bylo na úkor komfortu nebo bezpečnosti. Vůz byl vyztužen speciálními díly zajišťujícími, že jeho cestující byli ve stejném bezpečí jako v uzavřeném voze. Byl také vybaven mnoha asistenčními systémy řízení, jako je ABS a nouzové brzdění. Uvnitř byl k dispozici veškerý komfort hatchbacku, čtyři sedadla a důmyslná akustická a tepelná izolace, to vše ve velmi originálním voze. Díky velkému čelnímu sklu a velkoryse dimenzovaným oknům nabízel C3 Pluriel ve všech konfiguracích panoramatický výhled. K němu napomáhaly i otevřené opěrky hlavy, které zároveň přispívaly k originálnímu designu vozu.

C3 Pluriel se inspiroval od demonstračního vozu Pluriel, který byl představen na frankfurtském autosalonu v roce 1999. Tímto novým vozem se Citroën rozhodl přejít od koncepčního k sériovému vozu. To vše bez ztráty původního charakteru konceptu a s co nejmenšími ústupky požadavkům sériové výroby.

Na přechodu od konceptu k výrobku pracovalo přibližně 150 lidí, kteří společně hledali technická řešení, jež by nabízela co nejvíce možností v jediném voze.

S vozem C3 Pluriel udělal Citroën nový krok vpřed a posunul hranice modularity automobilů. Vůz byl nabízen s nebývalou škálou konfigurací, celkem v 5 verzích. V původní konfiguraci se jednalo o hatchback s plynulými liniemi a velkorysými objemy. Otevřením střechy se mohl proměnit v panoramatický hatchback, který nabízel zážitek z jízdy pod širým nebem.

Díky elektricky ovládané plátěné střeše ho bylo možné rychle přeměnit na kabriolet. Tato verze zvýraznila oblouky a ukázala skutečnou osobnost modelu C3 Pluriel a dodala pocit volnosti. Odstraněním oblouků získal C3 Pluriel tvar spideru, což byla nečekaná konfigurace, která ukázala na čistotu linií tohoto modelu.

A konečně, po odstranění oblouků a sklopení zadních sedadel se z modelu C3 Pluriel stal pick-up typu spider s pouhými dvěma sedadly a otevřeným zavazadlovým prostorem. Tato široká škála možností dodávala vozu jedinečnou osobnost, kterou bylo možné přizpůsobit každé potřebě a touze. Byl to vůz pro celodenní dobrodružství.

Tento všestranný vůz využilo několik originálních kampaní značky Citroën. Především to byla akce pořádaná v červnu 2003, kdy C3 Pluriel zafungoval jako kino. Citroën uspořádal na volné ploše v pařížské čtvrti La Défense pětidenní festival krátkých filmů s názvem „Courts Singuliers, Courts Pluriels“. Akce měla podobu drive-in kina, kdy bylo ploše vystaveno 20 různých verzí vozu C3 Pluriel, do nichž se mohli návštěvníci posadit a sledovat krátkometrážní film.

Dalším pozoruhodným nápadem Citroënu byla akce „Mariez-vous en C3 Pluriel“ (Vezměte se ve voze C3 Pluriel). Od března do října 2004 nabízel Citroën budoucím ženichům a nevěstám možnost zapůjčit si zdarma na svatební víkend vůz C3 Pluriel. Tento koncept se opakoval několik let s novými modely, jako byly vozy Citroën C4 a C5.

C3 Pluriel vzdal rovněž hold svým předchůdcům. V roce 2008, u příležitosti 60. výročí modelu 2CV, Citroën uvedl na trh limitovanou edici modelu C3 Pluriel s názvem Charleston jako poctu modelu 2CV Charleston z roku 1980.

 


Nabídka vozidel na prodej

Zobrazit více vozidel

Fotogalerie

redakce

Mohlo by vás zajímat


Nejnovější články


Nejčtenější články měsíce

Top
Peugeot 3008 má české ceny. Hybrid koupíte za cenu základního Karoqu
Chcete novou Škodu Octavii s dobrou výbavou výhodně? Právě teď máte šanci Neplaťte za elektronickou dálniční známku víc, než musíte Test: MG5 Electric – kombi z Činy, které nahání hrůzu evropským automobilkám Test: Mazda 3 e-SKYACTIV X 186 - řidičsky zajímavý hatchback napěchovaný elektronikou

Tipy z autobazarů

Volkswagen Golf

Rok výroby 2017

319 000 Kč

Peugeot 308

Rok výroby 2024

567 999 Kč

Peugeot 508

Rok výroby 2022

719 000 Kč

Audi A4

Rok výroby 2011

265 777 Kč