Výborný novým ministrem? Návrh Fialy kádrovat nebudu, řekl Pavel a prozradil datum jmenování

Kandidát na ministra zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci ve Sněmovně

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Výkon vlády je na premiérovi Petru Fialovi (ODS) a tak mu výměnu na postu ministra zemědělství kádrovat nebudu. Takto v Partii Terezie Tománkové mluvil prezident Petr Pavel. Ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž prozradil, kdy se sejde s avizovaným kandidátem na šéfa resortu Markem Výborným, který má nahradit nynějšího ministra Zdeňka Nekulu (oba KDU-ČSL).

Pavel řekl, že s Fialou o změně ve vedení ministerstva zemědělství hovořil v závěru tohoto týdne.

Celý konec Nekuly má však jistou pachuť, protože ministr ani lidovci, kterým resort zemědělství připadá, přesně nespecifikovali důvody jeho odchodu. „Důvody, které jsou, tak jsou osobní. Já nemám důvod přezkoumávat, jaké jsou nebo nejsou,“ komentoval v Partii český prezident.

„Pro mě je podstatné to, že premiér s takovým opatřením souhlasí, že už má adepta na nového ministra a vzhledem k tomu, že odpovědnost za složení a výkon vlády je především na premiérovi, tak já mu rozhodně jeho návrhy kádrovat nebudu,“ doplnil dále Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel: Vůči Rusům u nás musíme být obezřetní. Monitorování ale neznamená sledovat každého

KDU-ČSL chce místo Nekuly na ministerstvo zemědělství dosadit svého někdejšího předsedu a nynějšího šéfa poslaneckého klubu Marka Výborného. S tím se má Pavel sejít 20. června, tedy v úterý. Pavel CNN Prima NEWS prozradil, že jmenování by posléze mělo nastat 29., čili přespříští čtvrtek.

Pavel: Výborný má hodnoty a srdce na správném místě

Samotný Výborný se přitom nikdy nezabýval problematikou zemědělství. Je učitelem a teologem, v Poslanecké sněmovně se hojně věnuje především sociálním tématům. Podle Pavla to však problém není, protože na postu ministra by podle něj měl být primárně zkušený politik.

„Když se na to podíváme, tak ministři jsou politici a bylo by asi dobré, aby o tom resortu, který řídí, měli (ministři) povědomí. Na druhou stranu, kdybychom vždycky chtěli, aby ministr byl odborníkem v dané oblasti, tak by každá politická strana musela mít zásobárnu odborníků, kteří jsou zároveň jejími politiky, které by potom mohla dosazovat do funkcí, což je asi nedosažitelné,“ zmínil Pavel.

Hlava státu se zároveň za Výborného postavila. „V tomto případě je zkušenost pana Výborného nejen v politice, ale i to, že je to člověk, který i v minulosti některými kroky prokázal, že má hodnoty a srdce na správném místě, jistou zárukou, že resort bude řídit odpovědně,“ komentoval český prezident s tím, že k odborným věcem bude mít Výborný k dispozici celé ministerstvo.

Dostálová: Nekula byl neviditelný a nekompetentní

Výměnu na ministerstvu zemědělství komentovali i hosté druhé části nedělní Partie Terezie Tománkové, kterými byli vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), 1. vicepremiér a šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN), nynější místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO) a šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Jurečka coby stranický lídr Nekuly a Výborného řekl, že za koncem prvně jmenovaného je dohoda, podle níž chtěl, aby nastoupil ministr, který bude mít „opravdovou politickou a manažerskou zkušenost“, a bude mít „výrazný morální kredit“. To podle něj splňuje právě Výborný. Změny vlády označil za běžné. „My jsme se takto s panem ministrem Nekulou domluvili a myslím, že nemá smysl, abychom tady rozebírali detaily s ohledem na to, že pro mě je klíčové, i pro tento vládní tým a tuto zemi ve složité situaci, abychom dokázali co nejrychleji postavit silnou osobnost, která dokáže pomoci nejen tomu resortu,“ doplnil vicepremiér Jurečka.

Rakušan v Partii Terezie Tománkové řekl, že s Nekulou žádný osobní problém neměl. „Nicméně to chápu, když srovnám politickou váhu kolegy Nekuly a Marka Výborného,“ řekl ministr vnitra s tím, že lidovci do vlády přivádí velmi silnou osobnost.

Dostálová naopak reagovala s tím, že výměně nerozumí. Pochopení by podle svých slov měla, kdyby ministerstvo začal řídit Jurečka coby bývalý šéf tohoto resortu a zemědělec, zatímco Výborný by usedl do čela ministerstva práce a sociálních věcí. „Pan Výborný je učitel a teolog, tak to samozřejmě vyvolává trošičku nepochopení, protože si myslím, že na zemědělství a na každém resortu by měl být člověk alespoň trochu obeznámený s tou problematikou, kterou bude řídit,“ nechala se slyšet bývalá ministryně pro místní rozvoj. Nekulu označila za „neviditelného a nekompetentního ministra“.

Okamura nástup Výborného vzhledem k jeho zázemí mimo zemědělství kritizoval. „Takto důležitý resort jako ministerstvo zemědělství řídí člověk, který to ani nepovažuje za své životní povolání, respektive bude řídit,“ vztekal se šéf SPD. Na druhou stranu uznal, že Výborný má politické zkušenosti a vyjednávací schopnosti.

Tagy: