Čeští vojáci dostali medaile za půlroční službu v Kosovu

13.03.2015 14:48

Čeští vojáci, kteří působí v Kosovu v operaci KFOR, dnes obdrželi medaile za působení v zahraničí. V Kosovu sloužili posledních šest měsíců na velitelství operace v mezinárodním štábu. Na generálním štábu bylo oceněno osm vojáků.

Čeští vojáci dostali medaile za půlroční službu v Kosovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest proti porušení mezinárodního práva-uloupení Kosova Srbsku

Armáda posílá do Kosova zástupce různých odborností. Čeští vojáci se zabývali třeba geografickými podklady pro operaci KFOR, povolováním letů vrtulníků, zabezpečovali kryptomateriál nebo pracovali na místech zpravodajců. V misi působili od srpna do února.

Podle jejich velitele Libora Mašlaňa je politická situace v Kosovu nestabilní, po parlamentních volbách v polovině loňského roku trvalo sestavování vlády asi půl roku. Poznamenal, že nejhorší situace byla v Kosovu za dobu jejich působení na přelomu ledna a února, kdy se konaly masivnější demonstrace. "Ale nemělo to dopady přímo na vojáky, všechno to bylo spíš o policejní práci. Z tohoto pohledu to byl celkem klidný půlrok," řekl ČTK Mašlaňa.

Kosovští Albánci mají k vojákům kladný vztah

Poznamenal, že vztah tamních obyvatel, především kosovských Albánců, k vojákům je kladný. "Místní obyvatelstvo cítí, že je spíš chráněno vojáky, než že by to byli nějací vetřelci," podotkl.

Česká armáda v Kosovu působí od roku 1999. Až do roku 2011 v zemi měla kontingent čítající až 500 vojáků. Od té doby posílá své zástupce pouze do velitelského štábu. S tímto nasazením počítá i v příštích letech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…