Fiala se zastal ministra Blažka. Pro pirátské „odvolávání“ nemá pochopení ani Schillerová

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Blažek podle usnesení Pirátů ohrožuje důvěru ve spravedlnost

Premiér Petr Fiala (ODS) podpořil svého stranického kolegu ministra spravedlnosti Pavla Blažka poté, co celostátní fórum Pirátů odhlasovalo, že jeho působení na ministerstvu spravedlnosti ohrožuje důvěryhodnost vlády. S tím Fiala nesouhlasí. Vedle toho se za Blažka postavil i kandidát na ministra zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Nad postupem Pirátů se pozastavuje i opoziční poslankyně Alena Schillerová (ANO), podle níž by strana s nejmenším zastoupením v Poslanecké sněmovně měla vystoupit z vlády.

Členové Pirátů se v celostátním hlasování usnesli, že setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost, právní stát a plnění cílů programového prohlášení vlády. Blažek je údajně navíc ve střetu zájmů kvůli kauze o prošetřování bytů v Brně. Svého kolegy se ale den po usnesení zastal premiér Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pro Kreml jsme nepřátelským státem. Pavel má pravdu, na Rusy si máme dávat pozor, říká Votápek

„Určitě platí, že takováto forma uplatňování přímé demokracie nepřispívá kvalitě koaliční spolupráce, a myslím, že je škoda, že Piráti, když už něco takového dělali, neumožnili, aby reagoval a diskutoval s nimi i pan ministr Blažek, což je také nějaká zpráva pro veřejnost,“ řekl v úterý předseda vlády. Ministr Blažek navíc upozornil, že zatímco nedůvěra ze strany Pirátů se opírá jen o třetinu členů strany oprávněných hlasovat, on sám v pondělí získal podporu vysokého počtu delegátů brněnského sněmu ODS.

Fiala se sejde s Bartošem

Fiala také konstatoval, že si počká na následnou schůzku s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. Podle premiéra ale není na stole nic nového, co by pozici Pavla Blažka oslabovalo. Ministr spravedlnosti měl navíc své kroky veřejnosti vysvětlit.

Vedle toho s nepochopením Pirátů přišel i kandidát na ministra zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Nejsem příznivcem něčeho podobného, co realizuje strana Pirátů. Hlasovala výrazná menšina a zaregistroval jsem i to, že pan Blažek je připraven se s Piráty bavit. Nechci to zlehčovat, na druhou stranu tomu nerozumím,“ řekl Marek Výborný.

Do Pirátů si ale „kopla“ také bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ta se nepřímo zastala vládního brněnského politika. „Očekávám, že bude následovat odchod Pirátů z vlády, protože je přece nemyslitelné, aby seděli vedle ministra, který podle nich ohrožuje důvěru v právní stát. Nebo je to jen okopávání kotníků koaličního partnera a teplá místečka jsou důležitější?“ uvedla poslankyně hnutí ANO.

Naopak proti Blažkovi vystoupila vedle Pirátů i nezisková organizace Milion chvilek pro demokracii. „Blažek ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát, odhlasovali Piráti. Jsme rádi, že závažnost střetu zájmů ministra spravedlnosti vnímá i jedna z vládních stran! Co bude následovat, Piráti? A záleží Petru Fialovi víc na vládní pětikoalici, nebo na ministru ve střetu zájmů?“ uvedla organizace, která ministra vyzývala k odchodu spolu s Transparency International nebo se spolkem Kverulant.

Tagy:
Alena Schillerová ODS Petr Fiala KDU-ČSL Česká pirátská strana vláda ministr spravedlnosti Pavel Blažek Marek Výborný Poslanecká sněmovna ČR