Soudkyně předběžně ohlásila proces s Trumpem od 14. srpna, termín se může měnit

foto Ilustrační foto - Bývalý americký prezident Donald Trump při projevu ke svým příznivcům, 13. června 2023, Bedminster.

Miami (USA) - Federální soudkyně Aileen Cannonová stanovila 14. srpen jako předběžný termín začátku hlavní části soudního procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze přechovávání utajovaných dokumentů po odchodu z Bílého domu. Pokud by soud skutečně za necelé dva měsíce začal, jednalo by se o velké překvapení, neboť Trumpovi právníci se jej podle médií budou snažit odsunout až za prezidentské volby v listopadu 2024.

Oznámení Cannonové přišlo týden poté, co exprezident poprvé stanul u soudu v Miami kvůli obžalobě o 37 bodech včetně úmyslného držení informací o národní obraně a maření spravedlnosti. Obvinění navazují na zjištění, že si Trump po konci svého mandátu na začátku roku 2021 odnesl na Floridu krabice plné vládních záznamů včetně asi 300 dokumentů označených jako utajované, načež při opakovaných úředních výzvách odmítal všechny vrátit.

Cannonová uvedla, že soud s porotou plánuje na dvoutýdenní období počínající 14. srpnem. Reportér webu Politico Kyle Cheney, který Trumpovy problémy se zákonem podrobně sleduje, reagoval slovy, že termín není definitivní a ani tak není myšlený. Cannonová má ve zvyku oznamovat velmi brzké konání soudů, načež se termíny opakovaně mění, napsal na twitteru.

Americká média v posledních dnech spekulují o tom, že exprezident se bude snažit stejně jako v jiných svých kauzách nejrůznějšími způsoby soudní proces oddalovat. Deník The Washington Post (WP) v neděli napsal, že v tomto případě mu s tím mohou pomoci vládní pravidla pro zacházení s utajovanými informacemi. V jejich důsledku podle něj takovýto typ procesu vyžaduje více přípravných kroků a zpravidla zahrnuje delší cestu k hlavnímu líčení.

WP uvádí, že v Trumpově kauze by teoreticky mohla trvat až do období po prezidentských volbách, v nichž chce dvakrát obžalovaný republikánský politik znovu usilovat o post hlavy státu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je sobota 25. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď