Centrem Paříže otřásl výbuch, jeden dům se zhroutil. Nejméně 37 lidí je zraněných, na místě byl cítit plyn

V pařížském 5. obvodu ve středu kolem 17.00 zazněl silný výbuch, který si vyžádal nejméně 37 zraněných. Budova americké umělecké školy se zcela zhroutila, několik dalších domů je vážně poškozeno. Policie pátrá po dvou pohřešovaných, podle ministra vnitra Géralda Darmanina potrvá i v noci. Na místě zasahovalo až 325 hasičů, plameny jsou už ale pod kontrolou, uvedl Darmanin ve vysílání BFM TV. Příčina neštěstí zatím není jasná.

Aktualizujeme Paříž (Aktualizováno: 0:02 22. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město zřídilo středisko pro lidi, kteří se museli evakuovat. Francouzský prezident Emmanuel Macron poděkoval zasahujícím složkám. Tlaková vlna po výbuchu vysklila výlohy okolních obchodů a restaurací.

Západní Francii zasáhlo neobvyklé zemětřesení. 170 lidí bylo evakuováno, stovky budov jsou neobyvatelné

Číst článek

Počet zraněných může ještě stoupnout, varoval pařížský policejní prefekt Laurent Nuňez. Většina postižených se v době výbuchu nacházela na ulici a zasáhly je trosky výbuchu. Podle svědků z okolí byli v sutinách uvěznění lidé, kteří si mobilními telefony volali o pomoc.

Vedení metropole zřídilo krizovou jednotku pro koordinaci zásahu, zásah přímo na místě sledovala také pařížská primátorka Anne Hidalgová. Byty v okolí výbuchu mají vytlučená okna, poškozená jsou i auta. S evakuací pomáhalo až 200 policistů, uvedl Darmanin.

Dnes večer slavíme hudbu, ale není nám do zpěvu. Myslíme na ty, které postihl výbuch v Paříži, uvedl Macron na začátku koncertu ke svátku hudby v Elysejském paláci.

„V této fázi není možné určit příčinu požáru,“ uvedla prokuratura. Zasahující složky na místě rozšířily ochranné pásmo, podle spekulací médií se obávají dalších výbuchů.

Na místě jsou desítky policistů a hasičů, zasahují také vojáci. Úřady důrazně žádají obyvatele města, aby se zasažené čtvrti vyhnuli. Část obyvatel evakuovali. Dopravní podnik uzavřel z bezpečnostních důvodů nádraží příměstských vlaků RER Port-Royal.

Výbuch se odehrál v těsné blízkosti vojenské nemocnice Val-de-Grâce. V okolí se nedávno opravovaly rozvody plynu. Prokuratura případ prozatím vyšetřuje jako neúmyslné ublížení na zdraví způsobené porušením povinností. 

Premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že je potřeba nechat v klidu zasahovat profesionály. O vývoji dění ji informuje pařížský policejní prefekt, sdělila stanici BFM TV. Podle novinářů se odehrálo několik potyček mezi policisty a lidmi, kteří se snažili proniknout do uzavřeného prostoru.

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme