West Ham dostal trest za výtržnosti v Praze. Pykat bude i vulgární Mourinho

Sport ČTK Sport, ČTK
21. 6. 2023 19:24
Fotbalisté West Hamu sehrají příští venkovní zápas v evropských pohárech bez svých fanoušků. Londýnský klub byl potrestán za výtržnosti diváků při pražském finále Evropské konferenční ligy s Fiorentinou.
Ošetřovaný Biraghi ve finále Evropské konferenční ligy.
Ošetřovaný Biraghi ve finále Evropské konferenční ligy. | Foto: Reuters

Příznivci "Kladivářů" na stadionu v Edenu vhazovali na hřiště kelímky a jeden z nich v prvním poločase způsobil kapitánovi italského týmu Cristianu Biraghimu krvavé zranění na hlavě.

West Ham, kde působí i čeští reprezentanti Vladimír Coufal s Tomášem Součkem a jeho spoluvlastníkem je majitel pražské Sparty Daniel Křetínský, za incident navíc dostal pokutu 50 tisíc eur (asi 1,2 miliony korun) a dalších osm tisíc eur zaplatí kvůli vniknutí nepovolaných osob na trávník při oslavách vítězství 2:1.

Anglický klub je rovněž v dvouleté podmínce. Pokud se během této zkušební doby fanoušci znovu disciplinárně proviní, budou West Hamu chybět na dalším venkovním duelu v soutěžích UEFA. Svěřenci trenéra Davida Moyese jako vítězové Konferenční ligy budou v následující sezoně hrát skupinu Evropské ligy.

Fiorentina také nesmí prodávat svým příznivcům vstupenky na jedno venkovní pohárové utkání a zaplatí pokutu 30 tisíc eur. Italský klub ale byl potrestán za výtržnosti fanoušků v odvetě semifinále Konferenční ligy v Basileji.

Pykat bude i trenér fotbalistů AS Řím José Mourinho, který dostal od disciplinární komise UEFA distanc na čtyři zápasy za urážku rozhodčího po finále Evropské ligy.

Portugalský kouč neudržel nervy po porážce svého týmu v penaltovém rozstřelu se Sevillou v Budapešti a sudího slovně napadl při odjezdu ze stadionu.

Mourinho anglického rozhodčího Anthonyho Taylora po vyhroceném duelu nejprve ostře kritizoval na pozápasové tiskové konferenci. Následně na něho verbálně zaútočil ještě při odjezdu ze stadionu na VIP parkovišti Puskás Arény, kde jeho výstup a vulgární urážky zachytily kamery.

Sevilla zvítězila 31. května ve finále druhé nejvyšší evropské soutěže nad AS Řím 4:1 v penaltovém rozstřelu, po 120 minutách skončil duel 1:1. Rozhodčí v něm rozdal 14 žlutých karet, což je nejvíc v historii Evropské ligy. Jednu dostal za protesty i Mourinho.

Italský klub má jako trest za nevhodné chování fanoušků, kteří zapalovali světlice, házeli předměty a ničili stadion, zablokovaný prodej vstupenek na jedno venkovní utkání. V prvním duelu nové sezony na hřišti soupeře se tak bude muset obejít bez podpory svých příznivců.

AS navíc za finále zaplatí pokutu 50.000 eur a musí se dohodnout s maďarským svazem na úhradě poničeného vybavení arény.

Na plnou podporu fanoušků se AS Řím nebude moci spolehnout ani v úvodním domácím zápase nového ročníku evropské soutěže. Za výtržnosti fanoušků a nezvládnutou pořadatelskou službu při semifinále s Leverkusenem UEFA klubu zavřela dva sektory v hledišti, což čítá 6000 míst. Navíc klubu vyměřila další pokutu v celkové výši 80.500 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy