Pirátská anketa k Blažkovi? Nic špatného neudělal. Bartoš si to nechal vysvětlit, říká Fiala

Ivan Bartoš a Petr Fiala jednali o problémech Pirátské strany s Pavlem Blažkem.

Co na to premiér (6)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) neudělal nic, co by jakkoliv mělo oslabit jeho pozici ve vládě. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Blažek podle on-line usnesení Pirátů ve funkci ministra ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát. Fiala nicméně ve studiu uvedl, že celou věc konzultoval s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem a že si prý problém vyjasnili.

Pavel Blažek podle Pirátů ve funkci ministra ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení, jehož znění podpořilo 369 z 514 hlasujících Pirátů, reaguje na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho další kontroverzní kroky, o nichž v posledních měsících informovala média.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala odmítl kritiku rozpočtu: Na vládě jsme si to vyříkali. O žádných hrubých chybách nevím

„Jde o názor části Pirátské strany. Není to nic šťastného pro koaliční spolupráci. Já jsem se dnes (ve středu) setkal s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, o té věci jsme se bavili a myslím, že jsme si ji i vysvětlili,“ uvedl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle premiéra byly důvody, kvůli nimž někteří Piráti považují setrvání Blažka na resortu spravedlnosti za nežádoucí, v posledních dnech zcela vyvráceny: „Nejen panem ministrem Blažkem, který je připraven vždycky odpovídat na otázky. Většinu výhrad vyvrátil svými výroky odstupující vrchní zástupce v Olomouci Radim Daňhel, který jasně řekl, že důvodem jeho odchodu není jakákoliv činnost pana ministra spravedlnosti a že Pavel Blažek žádným způsobem kauzy neovlivňoval.“

Gregorová: Jde o červenou linii

Podnět na hlasování o Blažkovi iniciovala europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). „Jde o červenou linii. Minimálně od února sledujeme zprávy v médiích, že pan Blažek několikrát žádal od žalobců informace ze živé kauzy. Teď vycházejí najevo další zprávy. Myslím, že Piráti, kteří jsou součástí vlády, by neměli ministra spravedlnosti s takovými pochybnostmi tolerovat. Pavel Blažek za takové situace nemůže být ministrem spravedlnosti. Neměli bychom tolerovat nic, co připomíná Andreje Babiše,“ řekla před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Blažek si ve své reakci stěžoval, že mu Piráti prý nedali prostor, aby veškerá podezření vysvětlil. „Každý má právo vyjádřit svůj názor k mému působení ve funkci. Iniciátorce hlasování Markétě Gregorové jsem nabídl otevřenou debatu na pirátském fóru – neměla čas. Jde tak o anketu ‚o mně beze mě‘. Demokracie má být diskusí, což se v tomto případě – nikoli mou vinou – neděje,“ kritizoval na sociálních sítích.

Podobně se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil i Fiala: „Mrzelo mě, když jsem se dozvěděl, že Pavel Blažek nabízel účast v diskusi a že mu v tom nebylo vyhověno. S panem ministrem Bartošem jsme se dohodli, že pan ministr Blažek bude vždy připraven kdykoliv jakoukoliv otázku týkající se tohoto tématu vyjasnit. Z té situace žádnou radost nemám, to je pochopitelné, ale ministr Blažek neudělal nic, co by jakkoliv mělo oslabit jeho pozici ve vládě.“

Podle Gregorové jsou Pavel Blažek, Petr Fiala a další brněnští členové ODS velice úzce propojenou skupinou lidí. „Na pana premiéra musí být vytvořen opravdu silný nátlak, aby zvážil nepodporu Pavla Blažka. Oni dva mají dlouhou historii. Je otázkou, proč je Petr Fiala ochoten takto nechat zpochybňovat svou vládu kvůli němu,“ doplnila.

Tagy: