Řádění izraelských osadníků na Západním břehu se stupňuje. Netanjahu zde chce plnou suverenitu Izraele

Včera na Západním břehu Jordánu řádili izraelští osadníci. Zastřelili Palestnice a několik dalších osob zranili. Obyvatelé se podle BBC obávají o své životy, protože stovky ozbrojených osadníků zapálily domy a auta ve městě Turmusaya. Útok se odehrál jen jeden den poté, co Izraelci na Západním břehu zabili další čtyři lidi. Palestinci se vymezují proti tvrdé politice izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který chce získat nad Západním břehem plnou suverenitu.

Poblíž osady Eli na Západním břehu Jordánu byli v úterý zabiti čtyři lidé a další čtyři se zranili, informovaly v úterý izraelské úřady a záchranné složky. Šlo o nejsmrtelnější útok na Izraelce od letošního ledna. Jednoho ze střelců na místě zabil civilista, druhého Izraelské obranné síly (IDF), píše CNN.

Krajně pravicový izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir dorazil na místo a vyzval osadníky k ozbrojení. „Vyzývám obyvatele Judeje a Samaří, aby nosili zbraně. Zachraňují životy. Sedíme tu jako kachny v sudu,“ uvedl. Použil biblické názvy, které Izrael používá k označování Západního břehu Jordánu.

K oběma střelcům se přihlásilo palestinské hnutí Hamás. Útok označilo za „přirozenou reakci“ na izraelský zásah v Dženínu o den dříve, při němž zemřelo šest Palestinců. „Vraťte se k cílenému zabíjení, zbourejte budovy, postavte zátarasy, deportujte teroristy a uzákoňte trest smrti pro teroristy,“ vyzýval Ben Gvir místní.

Kromě šesti mrtvých Palestinců si izraelský útok v Dženínu vyžádal 90 zraněných osob. Cílem bylo zatčení dvou hledaných osob. Při bojích se zranilo dalších osm příslušníků izraelské armády. „Izraelští extrémisté způsobili rozsáhlé škody při vlně útoků na palestinská města, které trvaly od úterý do středy v noci jako odplata za zabití čtyř Izraelců palestinskými ozbrojenci u nedaleké osady na tomto území,“ psal list New York Times.

Premiér Benjamin Netanjahu označil útoky osadníků za nepřijatelné: „Stát Izrael je právním státem. Všichni občané Izraele jsou povinni respektovat zákony,“ zdůraznil.

Zároveň ale oznámil plán na výstavbu tisícovky nových domů v osadě Eli. „Naší odpovědí na terorismus je rázně na něj udeřit a vybudovat naši zemi,“ dodal Netanjahu.

Podle NY Times se izraelský předseda vlády snaží snížit napětí a zároveň vyhovět osadníkům ve vládní koalici. Ta je nejkonzervativnější a nejnacionalističtější v dějinách Izraele. Současně se Netanjahu snaží o posílení diplomatických vztahů s arabskými zeměmi. „Netanjahuova reakce však pravděpodobně zhorší vztahy Izraele v arabském světě, jehož představitelé chtějí, aby snížil napětí na Západním břehu,“ napsal americký list s tím, že například Maroko tento týden odložilo dlouho očekávaný diplomatický summit s Izraelem.

Palestinské ministerstvo zahraničí a vystěhovalectví vyzvalo zejména Spojené státy americké k mezinárodní intervenci, aby zabránily eskalaci útoků. „Co nejdůrazněji odsuzuji dnešní nesmyslnou vraždu čtyř nevinných Izraelců – mé srdce je s jejich truchlícími rodinným příslušníky,“ řekl americký velvyslanec v Izraeli Tom Nides.

Vyjádřil hluboké znepokojení nad úmrtími a zraněními civilistů na Západním břehu Jordánu. „Modlím se za rodiny, které truchlí nad ztrátou svých blízkých nebo pečují o zraněné,“ doplnil.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí ještě v pondělí večer vyzval k deeskalaci mezi Izraelem a Palestinou. „Násilnosti si za poslední den vyžádaly mnoho mrtvých Palestinců a zraněných Palestinců i příslušníků IDF, a to i v Dženínu. Vyzýváme obě strany, aby se zdržely akcí, které eskalují napětí,“ zdůraznil.

Problémem je, že vládní koalice Netanjahua ve svém manifestu zmiňuje výlučné právo židovského národa na „celou Zemi izraelskou“. „Premiér bude usilovat o formulaci a prosazování politiky, podle níž se na Judeji a Samaří uplatňuje suverenita,“ vysvětlit ministr financí Bezalel Smotrich podle serveru Foreign Policy.

Netanjahu prosazuje postupné uplatňování izraelské suverenity na tomto území. Děje se tak od roku 2019, kdy s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem podepsal takzvanou Dohodu století. Ta předepisuje částečnou izraelskou anexi Západního břehu. „S Trumpovou administrativou jsem jednal o anexi se souhlasem – souhlasem USA,“ řekl tehdy izraelský předseda vlády.

Izrael okupuje Západní břeh od roku 1967, kdy ho získal od Jordánska během arabsko-izraelských válek. „Území je předmětem opakovaných násilností, protože jeho palestinští obyvatelé chtějí, aby tvořilo páteř palestinského státu. Tento cíl byl narušen izraelskou vojenskou okupací a výstavbou stovek osad, které většina zemí považuje za porušení mezinárodního práva,“ upřesňuje NY Times.

V předchozích dvou letech dochází k eskalaci násilí, protože mladí Palestinci jsou stále více frustrovaní z upevňování okupace a nedostatku rovných práv. Osadníci získali větší sílu díky rostoucí roli svých krajně pravicových spojenců ve vládě. „Útok jedné etnické skupiny obvykle vyvolá reakci druhé, čímž vzniká násilný cyklus, který má jen málo vůdců v regionu i v zahraničí schopnost přerušit,“ píší reportéři amerického listu.

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Více souvisejících

Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy