Ukrajinská protiofenziva neplní očekávání, míní podle CNN západní činitelé

foto Ukrajinský tank na frontové linii nedaleko Bachmutu, 17. června 2023.

Kyjev - Ukrajinská protiofenziva je zatím méně úspěšná, než předpovídaly západní analýzy, uvedla stanice CNN s odvoláním na nejmenované západní představitele. Ruské síly se naopak ukrajinským útokům brání efektivněji, než se očekávalo. Průběh ukrajinské protiofenzivy mnozí považují za určující pro to, která ze stran válku vyhraje.

Ruské obranné linie se ukazují jako účinné a pro ukrajinské síly je těžké je prolomit. Ruské síly navíc pomocí raketových útoků a min úspěšně brzdí ukrajinskou obrněnou techniku a také efektivněji využívají svoje letectvo.

Protiofenziva je nicméně zatím jen v počátečním stadiu a USA i další západní spojenci si zachovávají optimismus, věří, že se ukrajinským silám časem podaří dosáhnout významnějších územních zisků. Washington a další spojenci pravděpodobně s komplexnějším hodnocením protiofenzivy, do níž postupně Ukrajinci přecházeli v minulých týdnech, počkají alespoň do července.

Ukrajinské síly se kromě toho teprve adaptují na ruskou obranu a v posledních dnech byly také úspěšnější v zaměřování a sestřelování ruských letounů, uvádí dále CNN. Protiofenziva je náročná pro obě strany a jak Ukrajina, tak Rusko mají velké ztráty, řekl také stanici jeden z oslovených představitelů.

Západní odborníci dopředu upozorňovali, že strana, která brání ovládnuté území, je ve výhodě. Ruské síly měly týdny na to, aby zbudovaly zákopy a posílily obranné linie. Proti Ukrajincům stojí podle několika informovaných představitelů oslovených CNN také počasí, které brání snadnému průjezdu ukrajinských vozidel.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu v rozhovoru s BBC připustil, že postup je pomalejší, než by si mnozí přáli. "Nicméně ti, kdo bojují, zvítězí," ubezpečil zároveň Zelenskyj.

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley minulý týden po setkání kontaktní skupiny pro Ukrajinu v Bruselu uvedl, že Ukrajina dosahuje stabilního postupu, ale varoval, že ukrajinské síly čeká ještě dlouhá cesta. "Je to velmi těžký a brutální boj. Pravděpodobně zabere značnou dobu a vyžádá si vysokou daň," řekl Milley.

Americký ministr obrany Lloyd Austin v souvislosti se zprávami o ničení obrněnců, které Ukrajina dostala od svých západních spojenců, upozorňoval, že ukrajinské síly jsou schopny poničená obrněná vozidla opravovat a vracet je na bojiště.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď