Krym je nejhodnotnější cíl. Ukrajinských útoků na ruskou logistiku přibude, říká expert

Ukrajinské síly zasáhly most spojující Chersonskou oblast s Krymem

Válka na Ukrajině (22.6.2023 8:00)

Ukrajinský poloostrov Krym, který Rusové drží od roku 2014, je pro Ukrajince z politického hlediska tím nejhodnotnějším cílem. Pro CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní analytik Pavel Havlíček. Dodal, že podobných úderů, jako byl raketový zásah Čonharského mostu, který spojuje Krym s Chersonskou oblastí, ze strany Ukrajinců jistě přibude.

Ukrajinci podle Havlíčka postupují zcela logicky, když útočí na místa, kudy vedou ruské zásobovací trasy či centra logistiky. „Takových situací bude ještě více. Pokud se Ukrajinci něčemu v posledních týdnech velmi intenzivně věnují, je to právě příprava na intenzivnější fáze protiofenzivy, které teprve přijdou,“ řekl expert redakci CNN Prima NEWS s odkazem na palbu na Čonharský most.

Ruská okupační správa v Chersonské oblasti v čele se svým šéfem Vladimirem Saldem tvrdí, že úder na Čonharský most logistiku „nijak nenaruší“. Rusové prý „pouze využijí jiné cesty“. „Tohle sice může být pravda, ale oni musí takové informace a signály vysílat,“ komentoval to Havlíček. Doplnil, že pro Krym jsou všechny mosty nesmírně důležité, protože zásobování poloostrova je velmi obtížné.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinská předzvěst něčeho většího. Rusové se zakopali, přijde průlom, odhadují experti

„Jsou to věci, které jsou citlivě vnímány místními obyvateli i ruskými jednotkami, které jsou na mostech životně závislé,“ dodal analytik s tím, že Moskva musí tvrdit, že úder na most nevadí. Už jen proto, aby se nezhroutila morálka Rusů na Krymu.

Analýza CNN uvádí, že Ukrajinci mají v plánu doslova „obléhání“ Krymu s výhledem na podzim a zimu. „Víme, že Krym je nejcitlivější a politicky nejhodnotnější cíl. Na východě či jihovýchodě Ukrajiny není jasné, čeho zásadního by se dalo dosáhnout, aby to mělo politický význam, který by zahýbal s veřejným míněním v Rusku a ohrozil režim prezidenta Vladimira Putina,“ upozornil Havlíček.

Zároveň doplnil, že si nemyslí, že by Krym byl tím hlavním cílem Ukrajinců v nynější protiofenzivě. Přesto je pro ně velmi důležitý. Stejně tak pro Rusy, kteří jej drží od roku 2014.

Zrno: Krym je velký vojenský tábor Rusů

Vedoucí zahraniční sekce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se aktuálně nachází na Ukrajině, ve vysílání popsal, že ukrajinský úder zasáhl klíčové místo. „Most je jednou z pouhých dvou pozemních komunikací, které spojují Krym a okupovanou jižní Ukrajinu. Je důležitější, protože vede přes Melitopol dál na Donbas,“ řekl Zrno.

Dodal, že přes Čonharský most vedla hlavní zásobovací trasa spojující Krym s Donbasem. „Připomínám, že Krym je jedním velkým vojenským táborem ruské armády, velkým zásobovacím střediskem a tohle samozřejmě bude mít efekt na zásobování ruských jednotek,“ zdůraznil reportér CNN Prima NEWS.

Nejedná se o první úder na mosty spojující pevninu s Krymem. Loni v říjnu došlo k poničení Kerčského mostu, který poloostrov propojuje s pevninským Ruskem na východě. Moskva vinila z exploze Ukrajince, ti se však k útoku nepřiznali, alespoň ne veřejně. Ruským vtipálkům vydávajícím se za bývalého amerického velvyslance se mělo podařit hovořit s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou, který jim měl říci, že Kyjev za explozí skutečně stál.

Tagy:
válka Vladimir Putin most logistika Ukrajina CNN Prima NEWS Krym Rusko Donbas Matyáš Zrno Pavel Havlíček Chersonská oblast ruská invaze na Ukrajinu Volodymyr Vasylovyč Saldo