CNN: USA pozorně sledují vývoj v Rusku po výhrůžkách Prigožina

foto Šéf žoldnéřů z ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin.

Washington - Spojené státy pozorně sledují vývoj v Rusku po výhrůžkách šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina velení ruské armády, uvedla CNN s odvoláním na americké činitele. Je to podle nich něco jiného než běžná rétorika Prigožina, který vedení armády kritizuje dlouhodobě. Agentura Reuters mluví o největší domácí krizi pro ruského prezidenta Vladimira Putina od února loňského roku, kdy zahájil útok proti Ukrajině

"Tohle je opravdové," řekl televizi jeden z amerických představitelů.

Prigožin v pátek ruské vojenské velení obvinil z útoku na své muže a vyzval k jeho odstranění. V sérii audionahrávek, jejichž pravost se podle Reuters nedá ověřit, prohlásil mimo jiné, že budou potrestáni lidé, kteří "zničili naše muže, kteří zničili životy mnoha desítek tisíc ruských vojáků". "Žádám, aby nikdo nekladl odpor," uvedl.

"Je nás 25.000 a přijdeme na to, proč je v zemi chaos," řekl dále a prohlásil, že se jeho soukromé vojenské jednotky vypořádají s kontrolními stanovišti i leteckými silami, které by se jim postavily. "Každého, kdo se pokusí klást odpor, budeme považovat za hrozbu a rychle ho zničíme," dodal.

Ruská tajná služba FSB Prigožinova slova označila za výzvy k zahájení občanského konfliktu, generální prokuratura proti němu zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 03:00 6°C

Celá předpověď