PRVNÍ SLOVA Putina ke vzpouře v Rusku: Prezident přiznal složitou situaci!

Vladimir Putin na oslavách Dne vítězství. (9.5.2023)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. června 2023 9:39 | Aktualizováno: 24. června 2023 9:53

Ruský prezident Vladimir Putin se v sobotním projevu poprvé vyjádřil k ozbrojené vzpouře vedené šéfem Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenijem Prigožinem. Účastníci rebelie, kterou označil za zradu Ruska, podle něj budou potrestáni.

Putin v projevu apeloval na wagnerovce, kteří jsou podle něj nuceni k vojenské rebelii proti režimu, aby se na ní dále nepodíleli. "Potřebujeme jednotu, konsolidaci a zodpovědnost," uvedl podle CNN. Ruský prezident zdůraznil, že lidé na "cestě zrady", kteří připravují ozbrojenou vzpouru, budou náležitě potrestáni. Armáda dostala rozkaz k neutralizaci organizátorů.

"Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů," prohlásil.

"Jakýkoliv vnitřní zmatek představuje ohrožení naší státnosti a národa. Na takové ohrožení rázně odpovíme," ujistil Putin spoluobčany. Zároveň přiznal, že situace v Rostově na Donu je složitá a zdejší civilní i vojenská správa je zablokovaná.

Prezident v projevu také obvinil Západ, že proti Moskvě namířil všechnu svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle Putina bojuje o suverenitu a nezávislost. O plánovaném vyjádření hlavy státu s předstihem informoval Dmitrij Peskov státní agenturu TASS. Už dříve uvedl, že prezident byl o situaci informován.

S Prigožinem bylo zahájeno trestní řízení kvůli organizaci ozbrojené vzpoury. Stalo se tak poté, co zakladatel nejvýznamnější žoldnéřské skupiny prohlásil na telegramu, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly. Ministerstvo to popírá. Prigožinovi hrozí až 20 let za mřížemi, uvádí TASS.

Trestní řízení se zakladatelem wagnerovců zahájila ruská tajná služba FSB kvůli závažnosti situace a hrozbě eskalace a konfrontace uvnitř Ruské federace. Silové složky jsou ve stavu zvýšené pohotovosti.

Témata: Vladimír Putin Jevgenij Prigožin Rusko