Rusko válčí s Ruskem? Gratulujeme, rýpla si Černochová. Lipavský mluví o dovolené na Krymu

Jana Černochová chce, aby ČR vystoupila z OSN

Reakce na bouřlivé události v Rusku

Konečně víme, čemu se v Rusku říká speciální operace. Gratulujeme, napsala ironicky ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na konto rebelie vagnerovců proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podotkla, že vlastně nejde o nic překvapivého. Do chaotické situace na ruské půdě si rýpnul také ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), který napsal, že se „přibližuje jeho dovolená na Krymu“.

Vzpoura Jevgenije Prigožina a jeho Vagnerovy skupiny nabrala v noci na sobotu velké obrátky. Ruští žoldnéři bez odporu obsadili jihozápadní město Rostov nad Donem i klíčová vojenská stanoviště ve Voroněži, podle některých spekulací mají v plánu pochodovat na Moskvu. Jiné zdroje tvrdí, že některé skupiny ruské armády složily zbraně a přidaly se na stranu vagnerovců, v tuto chvíli ale tyto informace nejde nezávisle ověřit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin nejde pro ránu daleko, ruply mu nervy. V Moskvě je cítít velké napětí, říká Just

Je nicméně očividné, že se Rusko probudilo do poněkud chaotické situace. Podle ministryně obrany Jany Černochové konečně víme, čemu se říká „speciální operace“, jak tímto slovním spojením Kreml označuje svou loňskou invazi.

„Po šestnácti měsících války na Ukrajině vede válku Rusko s Ruskem. Nic překvapivého. Je to jejich tradice. Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů. Gratulujeme,“ napsala šéfka resortu obrany v sobotu v noci na Twitteru.

Ráno se k ní přidal také pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský. „Koukám, že se moje letní dovolená na Krymu přibližuje,“ komentoval situaci s ohledem na Ruskem okupovaný poloostrov, který by se mohl stát cílem ukrajinské protiofenzivy. Už nyní se podle některých místních zpravodajů daří obráncům vytlačovat ruské jednotky z Bachmutu poté, co frontu oslabila rebelie vagnerovců proti armádnímu velení.

V centru Rostova nyní stojí tanky a obrněná vozidla. „Dálnice, která spojuje Rostov na Donu a Moskvu, je uzavřena. Je kontrolována ruskými silami. Většina civilních vozidel nemá šanci projíždět. Pokud platí prohlášení Prigožina, že by chtěl postupovat do Moskvy, je pro něj nejsnazší cestou právě tato,“ uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just.

Kdo je přesně Jevgenij Prigožin a jaká je jeho minulost s Putinem? Na jeho profil se můžete podívat ve videu níže:

Tagy: