Ukrajinci překročili Dněpr. Reportér popsal, jak Rusy na frontě ovlivnila vzpoura Prigožina

Reportér zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno

Zrno popsal ukrajinský postup na frontě

Ukrajinská armáda se snaží dojít ke kýženému průlomu, během pondělí se jí podařilo osvobodit dvě obce v jižním Doněcku, přiblížil boje na Ukrajině vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Ve vysílání popsal, jak se poslední dění v Rusku, kdy se vagnerovci pokusili o převrat, odrazilo na frontové linii.

Ukrajinci na frontě dle reportéra dále útočí a pokračují v protiofenzivě. „Během pondělí se jim podařilo osvobodit dvě obce v jižním Doněcku. Uvidíme, jestli se jim podaří úspěch rozšířit do širšího průlomu,“ přiblížil Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Bagry měly zastavit postup Prigožina na Moskvu? Tragikomedie ve stylu Sedmé roty, říká Visingr

Zmínil, že pozornost všech vzbudila zpráva, že se ukrajinské jednotky uchytily na levém břehu Dněpru na ruské straně fronty. „Byl bych opatrný, pravděpodobně půjde o menší nájezd speciálních sil, protože zásobovat přes Dněpr nějakou větší armádu po vodě by bylo dosti náročné,“ vysvětlil reportér CNN Prima NEWS.

Podotkl, že na té straně Dněpru je navíc několik kilometrů poměrně bažinatého terénu, který je krajně nevhodný pro větší operace. „Ukrajinci ale pokračují ve strategii – nahlodávání ruské fronty na mnoha místech, aby Rusy postupně vyčerpali, a doufají, že na některých místech to praskne a tam dojde ke kýženému průlomu,“ dodal k strategii.

Někteří si mysleli, že morálku Rusů pomůže podlomit i dění v jejich zemi, ale nebylo tomu tak. „Celý den vzpoury i následující čas jsme strávili na jihodoněcké frontě s příslušníky ukrajinské námořní pěchoty. Hlavně důstojníků jsem se ptal, jestli celá situace a pokus o převrat v Rusku způsobil změnu na frontě,“ přiblížil Zrno.

Na dění na frontě ale nemělo tažení vagnerovců podle dotazovaného ukrajinského vedení vliv. „Říkali, že se nic nestalo, že bojové práce probíhají se stejnou intenzitou a že Rusové bojují stejně tvrdě jako předtím,“ doplnil Zrno s tím, že celá kauza byla příliš krátká na to, aby měla přímý efekt na situaci na frontě.

Tagy:
Moskva Ukrajina CNN Prima NEWS pokus o převrat Rusko Doněck Matyáš Zrno Dněpr válka zahaničí