Babiš chce vyzvat Fialu ke změně české pozice k migrační reformě EU

foto Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z podnětu koaličních poslanců k prvnímu čtení vlády novely mj. o zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro předčasný důchod, 8. června 2023, Praha. Předseda ANO Andrej Babiš.

Praha - Opoziční hnutí ANO chce na plénu Poslanecké sněmovny jednat o reformě migrační politiky Evropské unie. Předseda hnutí a expremiér Andrej Babiš chce podle šéfky klubu ANO Aleny Schillerové vyzvat předsedu vlády Petra Fialu (ODS), aby na nadcházejícím jednání Evropské rady změnil pozici České republiky. Schillerová to řekla na dnešní tiskové konferenci.

Návrh o migračních pravidlech místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jejich zavedení před sedmi lety odmítly Česko, Polsko a Maďarsko, počítá s tím, že každá země bude zodpovědná za určitý počet lidí, ale nemusí je nutně přijímat. Může také poskytnout finanční příspěvek nebo jinou pomoc, například expertizu nebo materiální podporu.

Podle Schillerové pakt ohrožuje bezpečnost a suverenitu České republiky. Babiš bude podle ní chtít zařadit bod na jednání Sněmovny a vyzvat Fialu, aby na příštím jednání Evropské rady změnil českou pozici a migrační pakt zablokoval.

ANO a SPD už v polovině června neprosadily ve Sněmovně návrhy na odmítnutí dohody. Sněmovna naopak na závěr tehdejší mimořádné schůze přijala usnesení vládního tábora, podle kterého je dohoda ministrů vnitra členských států EU v souladu s dlouhodobými zájmy Česka a je založena na finanční solidaritě mezi unijními zeměmi a nezahrnuje povinné přerozdělování uprchlíků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď