Ukrajinci obkličují Bachmut. Past se uzavírá a Prigožin si mne ruce, říká expert

Past na myši se uzavírá a Jevgenij Prigožin si mne ruce. Tak hodnotí situaci Rusů v Bachmutu analytik Oleksandr Kovalenko. Šéf vagnerovců podle něj bude mít další důvod k tomu, aby ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova urážel a označil za neschopné. O převzetí strategické iniciativy v Bachmutském sektoru Ukrajinci píšou i vojenští analytici z Institutu pro studium války (ISW). Ukrajina hlásí v rámci protiofenzivy územní zisky na východní i jižní frontě.

Vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko přiblížil vyhlídky ruských okupantů v Bachmutu po postupu ukrajinských ozbrojených sil nejen po stranách, ale i v samotném městě. Poznamenal, že poté, co byl vyčištěn pravý břeh kanálu a Kliščiivka byla postupně pokryta „infiltrací“, vyvstává logická otázka: Co bude dál?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavá zákopová bitva očima vojáka: Okupanta zabil ze tří metrů, pak k němu dopadl granát

„Silnice 0513 bude uzavřena. To znamená, že okupanti ztratí cestu z města z jihu. Stejně tak je odříznuta severní logistika. V důsledku toho se okupanti mohou z Bachmutu evakuovat do východního sektoru pouze plavbou přes řeku,“ cituje experta agentura Unian. Dodal, že opakovaně se hovořilo o uvíznutí Rusů v Bachmutu – a nyní to přišlo.

„Past na myši se uzavírá a Prigožin si mne ruce. Brzy bude mít záminku natočit další video o tom, jak jsou Šojgu a Gerasimov netalentovaní,“ uzavřel analytik. O situaci v Bachmutu píšou i experti z ISW. Podle nich jsou ukrajinské síly ve městě a okolí úspěšné. „Ukrajinské obranné síly se zmocnily strategické iniciativy v bachmutském směru, v oblasti vedou rozsáhlou protiofenzivu. Bylo uvedeno, že ukrajinské síly postoupily o 1 200 metrů ve směru na Kliščiivku a o 1 500 metrů ve směru na Kurdyumivku,“ sdělili podle Unianu analytici.

Ukrajinské síly zaznamenávají při protiofenzivě úspěchy, a to na jihu i východě země. Vedle jiného se jim daří na křídlech u doněckého Bachmutu. Zmínila to i náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na Telegramu. Ukrajinci se podle ní posunuli také směrem na Berďansk. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Maljarová rovněž upozornila, že každý postup je vykoupen tvrdými boji. „Každý metr půdy musejí naši (vojáci) nepříteli vyrvat tvrdým bojem,“ dodala.

Bývalý americký viceprezident Mike Pence ve čtvrtek přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Informovala o tom stanice NBC, podle níž je Pence prvním uchazečem republikánů o nominaci pro příští prezidentské volby, který se během kampaně setkal s hlavou ukrajinského státu Volodymyrem Zelenským.

Německá politika se po ruské invazi na Ukrajinu zásadním způsobem proměňuje, proto je pro Českou republiku důležité, aby Berlín věděl o českých potřebách a aby je chápal. Na závěr návštěvy německé metropole to českým novinářům řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Za klíčové pro Prahu považuje i to, že se Německo odhodlalo k zásobování Ukrajiny potřebnými zbraněmi.

Tagy: