USA se vrací do organizace UNESCO, kterou opustily za Trumpa. Proti byla Čína a Rusko

Spojené státy se vrátily do Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), kterou opustily v roce 2018 za tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle agentury AFP to v pátek na mimořádném zasedání v Paříži schválila velká většina členů organizace. Proti byla Čína či Rusko.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2023-06-29t070046z_4_230630-162157_ale.JPG

Záměr vrátit se do UNESCO oznámila administrativa prezidenta Joea Bidena v první půli června | Foto: Stephanie Lecocq | Zdroj: Reuters

„Rezoluce byla přijata,“ citovala AFP předsedu Generální konference UNESCO, Brazilce Santiaga Irazabala Mouraa. Pro návrat USA do organizace se vyslovilo 132 států, 15 se zdrželo hlasování a deset bylo proti, včetně Íránu, Sýrie, Číny a také Ruska.

Vrátí se USA do UNESCO? Většina členských států to podpoří, zní z organizace

Číst článek

Záměr vrátit se do UNESCO oznámila administrativa prezidenta Joea Bidena v první půli června.

Agentura AP dříve uvedla, že návrat do UNESCO by měl Spojeným státům pomoci čelit rostoucímu čínskému vlivu v organizaci. Washington se obává, že by Peking mohl získat příliš silné postavení v organizaci, která by mohla rozhodovat o některých mezinárodních standardech pro využívání nových technologií či umělé inteligence.

Exprezident Trump, který je Bidenovým předchůdcem v úřadu, odchod z UNESCO na konci roku 2018 odůvodnil údajnými protiizraelskými postoji organizace. Nebylo to poprvé, co Washington zrušil své členství.

Podobné rozhodnutí učinil v roce 1983 prezident Ronald Reagan, USA pak odešly v roce 1985. Do organizace se vrátily až v říjnu 2003 v době vlády prezidenta George Bushe mladšího.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme