Pokud chcete přetřít stěnu v intenzivní barvě na bílou, je nejlepší zvolit barvy s vysokou krycí schopností a vysokou účinností (nad 12 m²/l). I při vysoké ceně za litr lze náklady na malování minimalizovat na úroveň levnější barvy, protože větší plochu lze vymalovat menším množstvím kvalitní barvy.

Otěruvzdornost

Důležitá je také odolnost proti otěru za mokra. Rozlišuje se pět tříd odolnosti proti otěru (přičemž třída 1 je nejvyšší úroveň odolnosti a třída 5 je nejnižší).

Malování - jaké jsou rozdíly v barvách?

Zdroj: Youtube

Index bělosti

Stupeň bělosti nátěru se posuzuje stanovením indexu bělosti nátěru na stupnici 0-100. Čím vyšší je index bělosti nátěru, tím bělejší budou stěny a stropy. Zároveň je důležité, aby nátěr měl nízký index žloutnutí.

Na trhu jsou k dispozici barvy v mnoha odstínech bílé barvy. Mezi nejběžnější patří přírodní bílá (index bělosti nad 98), studená bílá (odstíny modré, šedé), teplá bílá (odstíny žluté, červené). Ve skutečnosti lze říci, že kolik je na trhu bílých barev, tolik je i odstínů bílé. Je to dáno složením barev.

Titanová běloba

Ty nejhodnotnější bílé nátěrové hmoty obsahují titanovou bělobu, která kromě efektu velmi vysokého indexu bělosti nátěru zajišťuje lepší krytí a nejmenší nebo dokonce žádnou ztrátu barvy.

Levná bílá zežloutne

Ne všechny bílé barvy obsahují bílé pigmenty. Ty s velmi nízkým indexem bělosti a velmi vysokým indexem žloutnutí nátěru vděčí za svou bílou barvu plnivům. Barvy tohoto typu vyvolávají dojem teplé nebo studené bělosti. Jedná se o nejlevnější bílé barvy na trhu - rychle ztrácejí bělost, šednou a žloutnou.

Zdroj: nytimes.com, verywellmind.com