Ruská letadla obtěžovala americké bezpilotní letouny nad Sýrií. Napětí se stupňuje

Ve středu nad Sýrií došlo k incidentu, kdy ruská letadla obtěžovala tři americké bezpilotní letouny MQ-9 Reaper, které plnily misi proti cílům Islámského státu. Americký velitel generálporučík Alexus Grynkewich ve svém prohlášení označil tyto akce za bezohledné a neprofesionální. Informoval o tom list Wall Street Journal

Podle generála Grynkewiche začaly ruské stíhačky Su-35 tyto bezpilotní letouny obtěžovat, přičemž před ně shodily světlice. Situace se ještě zhoršila, když jeden z ruských pilotů před americký dron vletěl a spustil přídavné spalování letadla, což ztížilo ovládání americkému dronu. 

Tento incident je dalším z řady provokativních akcí ruských letadel v posledních měsících nad Sýrií. V březnu došlo k podobnému incidentu nad Černým mořem, kdy ruská stíhačka Su-27 zasáhla americký pozorovací dron stejného typu, který se poté zřítil do moře.

Ačkoli se americké a ruské bojové letouny na Blízkém východě dosud nesetkaly, dochází nad Sýrií a nad Středozemním mořem k manévrům, které zvyšují riziko neúmyslného střetu. Generál Grynkewich vyzval ruské síly v Sýrii, aby přestaly s tímto bezohledným chováním a umožnily soustředit se na trvalou porážku Islámského státu.

Ruská strana se však snaží svést vinu na Washington. Kontradmirál Oleg Gurinov, ruský vojenský představitel v Sýrii, uvedl, že americké bezpilotní letouny vletěly do oblasti, která byla využívána pro společná ruská a syrská vojenská cvičení.

Obě strany zatím neposkytly přesné souřadnice místa, kde k incidentu došlo. USA mají v Sýrii asi 900 vojáků, kteří pomáhají Kurdy vedeným Syrským demokratickým silám v boji proti zbytkům Islámského státu. Rusko vyslalo své vojenské síly do Sýrie v roce 2015, aby podpořilo syrského prezidenta Bašára Asada v jeho boji proti syrské opozici.

Po incidentu nad Černým mořem v roce 2022 zřídili američtí a ruští vojenští velitelé „dekonfliktní“ kanál, aby se vyhnuli nechtěnému střetu. Nicméně napětí mezi USA a Ruskem se od té doby ještě více vystupňovalo, zejména po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022.

Ruská agresivita nad Sýrií se projevuje opakovaně. V listopadu loňského roku ruská raketa země-vzduch vyletěla na americký dron nad Sýrií, ale nesestřelila ho. Docházelo také k dalším činům, kdy ruská letadla vyzbrojená municí vzduch-vzduch a bombami narušovala vzdušný prostor využívaný americkou armádou na severovýchodě Sýrie.

Proti agresivnímu chování Ruska v Sýrii se USA rozhodly nasadit stíhačky F-22. Původně měly být tyto vyspělé letouny přesunuty do Tichomoří a Evropy, avšak v reakci na ruské provokace v Sýrii byly vyslány právě na Blízký východ.

Situace nad Sýrií zůstává napjatá a vyžaduje další pozornost a diplomatická opatření, aby se zabránilo dalším incidentům a nechtěnému střetu mezi ruskými a americkými letadly. Zabezpečení bezpečného provozu nad Sýrií a porážka Islámského státu zůstávají prioritou pro americké síly na Blízkém východě, doplnil WSJ. 

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Ruská armáda Americká armáda (U.S. AIR FORCE) MQ-9 Reaper Su-35

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Svět je v šoku. Střelbu na Fica odsoudil Biden, Macron i Bělorusko

Americký prezident Joe Biden ve středu odsoudil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Velvyslanectví USA v Bratislavě je podle něj připraveno pomoci vládě, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy