Mike Pence: Pokud Ukrajina prohraje, USA budou muset jít do války s Ruskem

Bývalý americký viceprezident v rámci administrativy Donalda Trumpa, republikán Mike Pence, ve středu v pořadu Hugha Hewitta řekl neobvyklou věc. Připustil totiž možnost války mezi Ruskem a Spojenými státy.

Hrozila by podle něj v případě ukrajinské porážky. „Nepochybuji o tom, že pokud Vladimir Putin ovládne Ukrajinu, nebude trvat příliš dlouho, než ruská armáda překročí hranice, kam budeme muset poslat naše bojovníky a bojovnice, aby proti nim bojovali.“

Vyzval k pravidelnému informování o ruských válečných zločinech a odkázal přitom na svou návštěvu kyjevských předměstí Buča a Irpiň z konce minulého měsíce. Zde Rusové zmasakrovali stovky civilistů. „To, co se děje na Ukrajině, není jen válečný konflikt. Je to zlo,“ podotkl.

„Rusové všechno hatí. Je to prostě neuvěřitelné. A upřímně řečeno, opravdu jsem odcházel rozhodnutý víc než kdy jindy, že je v našem národním zájmu poskytnout ukrajinské armádě podporu, kterou potřebuje, aby mohla bojovat a odrazit tuto ruskou invazi,“ pokračoval při líčení návštěvy dvou zmíněných měst, kde masakr proběhl.

Dostal se také k tématu stability Putinova režimu. „Nepochybuji o tom, že Vladimir Putin nyní čelí hlubokým rozporům uvnitř své vlastní země a své vlastní armády.“

„Pokud jste ochotni bojovat s nepřáteli na svém území, poskytneme vám prostředky, abyste s nimi mohli bojovat tam, aby s nimi nemuseli bojovat naši muži a ženy v uniformách. A já budu i nadále v této kampani a v celé této zemi hlasatelem tohoto názoru,“ ujistil o své podpoře Ukrajiny. 

Mike Pence patří ke křídlu republikánské strany USA, které podporuje další pomoc Ukrajině, píše server Kyiv Independent. Dokonce za dřívější chválu ruského prezidenta Putina kritizoval exprezidenta Trumpa. 

Zmínil, že s Trumpem má dobrý vztah. „Podívejte, čtyři roky jsme měli blízký pracovní vztah. Jsem na to neuvěřitelně hrdý. Zatímco někteří kandidáti na prezidenta kritizují výsledky Trumpovy a Pencovy administrativy, já jsem na její výsledky hrdý. Budu ji hájit všude, kam přijdu,“ přiblížil.

„Ale neznamenalo to, že jsme se s prezidentem vždy shodli. A vím, jak vést s prezidentem dobrou politickou debatu. A těšil bych se na ni a pevně doufám, že přijde na každou z těch debat,“ uzavřel Pence.

Související

Více souvisejících

Mike Pence USA (Spojené státy americké) Rusko Ukrajina válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 51 minutami

M142 High Mobility Artillery Rocket System je americký lehký salvový raketomet vyvinutý v 90. letech pro US Army umístěný na podvozku vozidla M1140 z rodiny nákladních transportních vojenských strojů FMTV.

Ukrajinci zasáhli ruské území raketomety HIMARS, tvrdí ruské zdroje

Ukrajinci už zřejmě využili zbraně americké výroby proti ruskému území. Raketomety HIMARS měly v neděli mířit proti Belgorodské oblasti. Podle tamních úřadů bylo při útocích zraněno šest lidí. Ukrajinci smí tyto zbraně používat pouze pro obranu Charkovské oblasti, tedy proti vojenským zařízením, které ohrožují její bezpečnost.

před 56 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Volby do EP jsou referendem o domácí situaci. Členské státy EU trápí různé věci

Evropská unie je unikátním spojením 27 zemí a volby do Evropského parlamentu, které se odehrají během tohoto týdne, to dokazují. Svátek evropské demokracie může ukázat na její slabé i silné stránky. Každý členský stát přináší něco jiného k jednacímu stolu, zároveň ale každý z nich má své vlastní domácí problémy, které do evropské politiky promítá. 

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Klára Dostálová

PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance dostat se do Evropského parlamentu?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

před 6 hodinami

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Udeřilo v oblasti, kde v lednu umírali lidé

Japonsko zasáhlo v pondělí ráno silné zemětřesení o síle 5,9 stupně. Místní úřady nevydaly varování před přívalovými vlnami tsunami. Informace o škodách či obětech nejsou. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy