Zimní pneumatiky: Jak se značí a jaké mají vlastnosti?

V České republice platí povinnost mít na svém voze zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, a to tehdy, když na vozovce leží sníh, led či námraza, případně se dá jejich vznik předpokládat. V praxi to znamená, že během října a dubna praskají pneuservisy ve švech a majitelé aut si nechávají své vozy přezouvat. Víte ale, v čem jsou zimní pneumatiky tak speciální, jaké jsou jejich vlastnosti a proč je používat jen v chladných měsících?

 


Jak poznat, které pneumatiky jsou ty pravé?

Názvy pneumatik v sobě obsahují řadu číslic a písmen - například zimní pneumatiky 195/65 R15 jsou široké 195 milimetrů, poměr výšky bočnice k její šířce je 65 % a vnitřní průměr je 15. Podle tohoto značení snadno zjistíte, které pneu je pro váš vůz vhodné a které nikoliv.

 

Vlastnosti zimních pneumatik

Zimní pneumatiky se od těch letních a celoročních liší ve složení, hloubce vzorku a tvrdosti. Poznávacím znakem zimních pneumatik je pružnost, skvělá přilnavost a fakt, že nejlepší vlastnosti mají tehdy, když teplota klesne pod sedm stupňů Celsia. Letní pneumatiky při nízkých teplotách rychle tvrdnou, mají mělčí vzorek a skvělou přilnavost k horké silnici.

Zimní pneu na motorky

Přestože většina motorkářů svou mašinu a výbavu na zimu schová do garáže, najdou se i odvážlivci, kteří si vyjedou na motorce i v chladných měsících. Pokud k tomu mají kvalitní moto oblečení, které je udrží v teple, a motorce nazují vhodné zimní pneu, může být i zimní projížďka příjemným zážitkem.

Nezapomínejte na pravidelné přezouvání letních a zimních pneumatik. Při jízdě na studené, namrzlé či zasněžené vozovce oceníte vlastnosti zimních pneumatik, zatímco na rozpáleném asfaltu oceníte mělčí vzorek a složení letních pneumatik. Jestliže patříte k milovníkům jízdy na motorce a zima vám ve vašem koníčku nezabrání, nezapomínejte na zimní obutí motorky i sebe samých.


Nabídka vozidel na prodej

Zobrazit více vozidel


Mohlo by vás zajímat


Nejnovější články


Nejčtenější články měsíce

Top
Peugeot 3008 má české ceny. Hybrid koupíte za cenu základního Karoqu
Chcete novou Škodu Octavii s dobrou výbavou výhodně? Právě teď máte šanci Neplaťte za elektronickou dálniční známku víc, než musíte Test: MG5 Electric – kombi z Činy, které nahání hrůzu evropským automobilkám Test: Mazda 3 e-SKYACTIV X 186 - řidičsky zajímavý hatchback napěchovaný elektronikou

Tipy z autobazarů

Citroën C3

Rok výroby 2016

145 000 Kč

Peugeot 308

Rok výroby 2024

567 999 Kč

BMW Řada 3

Rok výroby 2006

145 000 Kč

Nissan Navara

Rok výroby 2018

499 900 Kč