Lukašenko likviduje občanskou společnost v Bělorusku, konstatovala zástupkyně OSN

Stav lidských práv v Bělorusku je tristní, informoval o tom server Euronews. Radu Organizace spojených národů pro lidská práva o situaci varovala expertka na Bělorusko a zvláštní zpravodajkyně OSN pro tuto zemi Anaïs Marinová.

Režim Alexandra Lukašenka podle Marinové záměrně čistí občanskou společnost od posledních zbývajících nesouhlasných hlasů. „Situace je katastrofální. Bohužel se neustále zhoršuje,“ zdůraznila. 

Rada OSN pro lidská práva na totalitní obrat v Minsku upozornila už před dvěma lety. „Svědčí o něm neúcta k lidskému životu a důstojnosti během zásahu proti pokojným demonstrantům po zmanipulovaných prezidentských volbách v roce 2020,“ uvedla Marinová. 

Podmínky vazby pro odsouzené jsou údajně z politických důvodů záměrně zpřísňovány. „Nedostatek odpovědnosti za porušování lidských práv podněcuje atmosféru strachu mezi oběťmi a jejich rodinami. Z politických důvodů je stále zadržováno více než 1 500 osob, přičemž od roku 2020 dochází denně v průměru k 17 svévolným zatčením,“ prohlásila. 

Obránci lidských práv v zemi jsou neustále pronásledováni a došlo k násilnému rozpuštění více než 1 600 nežádoucích organizací a také nezávislých odborových organizací. „To ilustruje záměrnou politiku státu vyčistit občanský prostor od posledních disidentských prvků,“ poznamenala. 

„Nezávislá média byla označena za extremistické organizace, zatímco akademická svoboda byla systematicky napadána. Ideologická kontrola a disciplinární opatření omezují svobodu názoru a projevu,“ dodala Marinová s tím, že ideologické kontrole podléhají i základní a střední školy. „Děti jsou odrazovány od vyjadřování vlastních názorů a za odlišné názory jsou vystavovány hrozbám a následkům.“

Podle serveru Euronews běloruská strana mohla v Radě pro lidská práva reagovat okamžitě, nicméně žádný její zástupce nebyl přítomen. 

Bělorusko je blízkým spojencem Ruské federace, v posledních týdnech Moskvě pomohlo ukončit vzpouru Wagnerovy skupiny vedenou jejím majitelem Jevgenijem Prigožinem. Došlo k ní v sobotu 24. června poté, co Prigožin prohlásil na telegramu, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly. 

Žoldnéři nejprve obsadili veškerá klíčová místa v Rostově na Donu, takže i ruský prezident Vladimir Putin přiznal „složitou situaci“ ve městě. Poté pokračovali ve svém „tažení na Moskvu“ přes oblastní hlavní města Voroněž a Lipeck. Po dohodě zprostředkované Lukašenkem pochod ukončili a vrátili se na své základny. 

Související

Více souvisejících

Alexandr Lukašenko Bělorusko lidská práva OSN

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy