GLOSA | Události Petra Nutila: Vedro jak v troubě, Zelenskyj na Hradě a nová sociální síť Threads

Milí moji. Vím, že se vám nechce v tomhle vedru nic, než se jen válet u vody, opalovat se a posílat našpulená trapná selfíčka z dovolených na sociální sítě, čímž ilustrujete totální prázdnotu a nudu svých běžných životů, ale budiž. S tím nic nenadělám a ani nechci. Ale i tak, pro ty příčetnější z vás, kteří se ještě zcela nerozpustili v na plné kule zuřící okurkové sezóně, máme další vydání Událostí PN. Nech sa páči. 

Naše planeta zažila nejteplejší den v historii měření a asi nás čeká i rekordně teplý rok. A to není dobá zpráva, tedy pokud nejste majitel koupaliště, nebo neprodáváte zmrzlinu. Nelze s určitostí říct, kdy lidem konečně dojde, že spalování uhlí, ropy a zemního plynu a některé další činnosti mění složení atmosféry a přidávají do ní skleníkové plyny, zesílený skleníkový efekt pak způsobuje oteplování s důsledky jako tání ledovců, vzestup hladin oceánů, dlouhodobá sucha nebo častější vlny veder a jiné extrémní projevy počasí. Ale snad to bude dřív než pozdě. 

Do Prahy přiletěl Volodymyr Zelenskyj a setkal se s nejvyššími státními představiteli, včetně prezidenta a předsedů obou komor parlamentu. Nikoho to nezajímalo, protože všichni ostatní byli ve Varech (ne, dělám si legraci, samozřejmě.) Tahle návštěva je víc než názornou ukázkou proměny, jakou jsme za poslední rok a kousek coby země prošli – od prezidenta Zemana, kamaráda ruských a čínských autoritářů, jsme se vrátili na orbit normálních západních zemí, pro které věci jako mezinárodní právo, solidarita a respekt k hodnotám něco znamenají. A i návštěva ukrajinského prezidenta mi zas připomněla tu obrovskou úlevu, kterou mi přineslo zvolení Petra Pavla prezidentem, to znamená konec Zemanovy kliky kamvítrtamplášť.

Když jsme u té Ukrajiny, tak vám řeknu číslo 500. Tolik dní už Ukrajina čelí ruské agresi. Ta půltisíc dnů trvající válka znamenala doposud na ukrajinské straně tisíce lidských tragédií a obětí, ale taky vzedmutí obrovské statečnosti, hrdinství a odvahy, s níž tahle země krok za krokem vyhání ze svých území okupanty. A já věřím tomu, že zvítězí.

A když jsme u těch Varů. Jako poloviční insider musím konstatovat, že za prvé se velké části místních s ukončením festivalu dost uleví, že ten cirkus skončil a v jejich městě se bude zas dát normálně žít, za druhé, že tenhle dnes polomrtvý kraj by si zasloužil o dost větší pozornost, ne jen jeden týden v roce. Posuďte sami. Skoro nejhorší ve vzdělávání, průměrných výdělcích, nebo věku dožití. Kraj, kde končí těžba uhlí a navázaná průmyslová odvětví, který čeká dramatická transformace a odkud lidi spíš odcházejí, než aby si tam hledali svoje doma. A to je škoda, protože je taky jeden z nejkrásnějších. Takový je Karlovarský kraj, okraj republiky, na který se v Praze docela rádo zapomíná. Bylo by asi fajn, aby politici, celebrity a třeba i novináři věnovali těmhle koutům republiky pozornost i v jiné dny, něž když do nich přijede Russel Crowe nebo Robin Wright.  

Marian Jurečka se pustil do možných homosexuálních rodičů a vzal si na pomoc nejen přírodu, ale i samotného Boha a prohlásil, že je proti přírodě i stvořiteli, aby dítě mělo v rodném listě dva otce. Pomineme-li zjevný fakt, že se pan Jurečka zjevně domnívá, že je majitelem a vykladačem jediné možné pravdy o světě, pak si můžeme zcela naplacato říct, že žijeme v sekulárním státě a jakékoli pokusy tahat do politiky Bibli (či jinou pohádkovou knihu) by měly být po zásluze potrestány.

Tak pojďme dál. Facebook, respektive společnost Meta, spustila konkurenční platformu pro Twitter, a to pod jménem Threads. Podle prvních reakcí majitele Twitteru Elona Muska (a prvních pár desítek milionů uživatelů nové sítě) to vypadá, že Threads, vyfutrovaný penězi a technologiemi Marka Zuckerberga, bude pro Twitter první reálnou hrozbou. A to je dobře. Protože to, co Musk v posledních týdnech na Twitteru předváděl, je prostě k pláči. Každopádně Muskovi právníci poslali do Mety výhrůžný dopis, aby je přestal kopírovat a tak, a doplnili, že vědí, že v uplynulém roce společnost Meta najala desítky bývalých zaměstnanců Twitteru, aby se na spuštění nové sítě podíleli. K tomu se sluší jen doplnit, že to byl sám Elon Musk, který tyhle vyhazovy komentoval následovně: „Chtěl bych se omluvit, že jsem tyhle génie vyrazil. Jejich nezměrný talent jistě najde využití někde jinde.“  No, tak se tak i stalo. Kdyby byl Elon co k čemu, nechal by si poradit od Čechů. Proslulých odborníků na všechno. Ti by mu mohli třeba říct, že jak si kdo ustele, tak si i lehne, nebo jak zaseješ, tak sklidíš.

No nic. A vzhledem k tomu, že jsou zaprvé prázdniny, za druhé byl týden festival ve Varech, do titulků novin pronikly už jen zcela zásadní věci. 

Jako třeba to, že Čechy oblíbenou pláž u Dubrovníku trápí enormní počet medúz. 

Nebo že Babiš vyrazil s Monikou někam na dovolenou, ale o tom psaly jen holdingová média, takže se to nepočítá. 

Nebo že nějaký herec někam vyrazil s nalakovanými nehty. 

A tak si říkám, že to by pro dnešek asi stačilo. 

Čau zase za týden. 

Související

Petr Pavel Glosa

Události Petra Nutila: To by se za Zemana nestalo. Skorozlatí Češi a probouzení vlády z anti-dezinfo spánku

Milí moji, jsou tu další Události PN! Samozřejmě vím, že dnes lidi v téhle zemi nezajímá nic než hokej. A to proto, že dnes Češi v hokejovém mistrovství zabojují o zlato a utkají se ve finále se Švýcarskem A přesto, že se autor tohoto článku v jednom z předchozích dílů přiznal k nevelkému zájmu o tenhle sport, přece jen musí přiznat, že našim samozřejmě taky drží palce.  

Více souvisejících

glosa Petr Nutil Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Počasí Léto válka na Ukrajině Threads Elon Musk Mark Zuckerberg (majitel sítě Facebook) Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

včera

včera

včera

včera

včera

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy