Zelenskyj po vášnivém prohlášení přistál ve Vilniusu. Není ochota Ukrajinu do NATO pozvat, napsal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přistál v litevském hlavním městě Vilniusu, kde se koná dlouho očekávaný summit NATO. Uvedl to server BBC.

Na summitu se kromě jiného řeší i případné členství Ukrajiny v NATO. Kyjev dlouhodobě usiluje o co nejrychlejší přijetí a cestou na twitteru kritizoval účastníky summitu za to, že nevidí odhodlání Ukrajinu přijmout.

Zelenskyj na twitteru napsal, že by bylo by absurdní, kdyby dnes nebyl stanoven harmonogram ani pro pozvánku, ani pro členství Ukrajiny v NATO. "Cestou do Vilniusu jsme dostali signály, že se diskutuje o určitých formulacích bez Ukrajiny. A rád bych zdůraznil, že tyto formulace se týkají pozvání ke členství v NATO, ne členství Ukrajiny," napsal. "Vypadá to, že není ochota ani Ukrajinu do NATO pozvat, ani ji učinit členem aliance," dodal.

Ukrajinský prezident se dnes zúčastní večeře šéfů států a vlád a ve středu bude Ukrajinu zastupovat na prvním zasedání Rady NATO-Ukrajina. Lídři států NATO chtějí během summitu potvrdit podporu Ukrajiny, přijetí do aliance ale zatím zřejmě není na pořadu dne, i když se o něm jedná.

Podle koordinátora Rady národní bezpečnosti Bílého domu pro strategickou komunikaci Johna Kirbyho ale musí Ukrajina ještě splnit některé požadavky, než bude moci vstoupit do NATO. Odmítl také úterní komentáře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, které kritizovaly vůdce NATO kvůli diskusím o cestě k členství v NATO. Jeho frustraci ale rozumí.

"Věříme, že budoucnost Ukrajiny je v NATO. To je něco, na čem se aliance dohodla už v roce 2008," řekl Kirby pro CNN. "Existují ale reformy – správa věcí veřejných, právní stát, politické reformy – na kterých Ukrajina musí ještě pracovat, a chápeme, že je těžké na některých z těchto reforem pracovat, když jste ve válce. Ukrajina ve válce je, a členství v NATO v bezprostřední budoucnosti tak není pravděpodobné, protože by to NATO dostalo do války s Ruskem," dodal.

Ukrajina přesto získá na summitu v litevském Vilniusu masivní balík "politické a praktické" podpory od spojenců NATO, řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken. "Máme sjednocenou alianci, která bude velmi praktickými způsoby demonstrovat svou trvalou podporu Ukrajině, včetně faktu členství," řekl Blinken. Podle něj jde o důkaz pokroku, kterého Ukrajina dosáhla směrem ke členství. "To se odrazí v tom, co vzejde ze summitu, stejně jako v práci, kterou je ještě třeba udělat," řekl.

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil na summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, že Francie poskytne Ukrajině dalekonosné rakety s plochou dráhou letu SCALP. Rakety známé také jako Storm Shadow mají dosah přes 250 kilometrů a ukrajinská armáda je již obdržela od Spojeného království a používá je.

Norsko pak oznámilo, že v roce 2023 poskytne Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 960 milionů dolarů, oznámil v úterý premiér Jonas Gahr Støre. "Ukrajina naléhavě potřebuje větší vojenskou podporu a vybavení. Norsko proto zvyšuje svou vojenskou pomoc Ukrajině o 2,5 miliardy norských korun (téměř 240 milionů dolarů) na celkových 10 miliard norských korun (téměř 960 milionů dolarů) pro rok 2023," oznámil Støre na summitu NATO ve Vilniusu.

Související

Laimonas Talat-Kelpša Rozhovor

V Litvě je každý ochoten bránit zemi se zbraní v ruce, říká velvyslanec pro EZ. Nabádá k ostražitosti vůči Putinovi

Litevský velvyslanec Laimonas Talat-Kelpša míní, že Češi toho o Litvě příliš neví. Panuje podle něj přesvědčení o tom, že pobaltská země je „příliš daleko“. Upozornil také na fakt, že ruské etnikum je daleko početnější v Česku než v Litvě. „Musíme být neustále ostražití vůči Putinovým pokusům šířit dezinformace a destabilizovat veřejný pořádek v našich společnostech. Zde se naše země mohou od sebe navzájem hodně naučit,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

Summit NATO Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy