Caster Semenyaová nesměla závodit kvůli testosteronu. U soudu pro lidská práva uspěla

Jihoafrická atletka Caster Semenyaová v úterý uspěla u Evropského soudu pro lidská práva se svým odvoláním proti "diskriminujícím" testosteronovým limitům, které jsou platné pro ženské atletky. 

O rozsudku informovala zahraniční média v čele se CNN. Semenyaová je hyperandrogenní, což znamená, že má přirozeně vysoké hodnoty testosteronu. Soud uznal, že běžkyně se stala kvůli nařízení o nutné hormonální léčbě pro atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu obětí diskriminace a nedostalo se jí řádného projednání případu. 

Limity byly svazem World Athletics zavedeny v roce 2019. V dubnu téhož roku jihoafrická reprezentantka neuspěla u sportovního arbitrážního soudu. V září 2020 pak nepochodila u švýcarského federálního soudu, ale slíbila, že ve svém boji za práva ženských atletek bude pokračovat.

Běžkyně se k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku odvolala v únoru 2021. Stěžovala si, že švýcarský soud ve svém zamítnutí nesplnil povinnost dodržet její lidská práva. Lidskoprávní soud rozhodl v prospěch jihoafrické atletky nejtěsnějším poměrem hlasů 4:3. Podle médií se však zatím neotevírá cesta k opětovné účasti v její nejoblíbenější disciplíně. 

Tou je hladká osmistovka. Semenyaová na ní vyhrála tři tituly mistryně světa a zlaté medaile na olympijských hrách v letech 2012 a 2016, předloni v Tokiu už triumf obhajovat nemohla. Limity jí znemožňují účast v závodech na vzdálenost od 400 do 1500 metrů. 

Caster Semenyaová Soud pro lidská práva Štrasburk Atletika sport

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy