Izagirre vyhrál chaotickou 12. etapu Tour de France. Tým Cofidis letos slaví na domácí grand tour podruhé

Španělský cyklista Ion Izagirre vyhrál po samostatném úniku 12. etapu Tour de France. Čtyřiatřicetiletý jezdec stáje Cofidis dorazil do cíle náročné 168,8 kilometru dlouhé trasy s pěti vrchařskými prémiemi s náskokem 58 sekund před nejbližšími pronásledovateli. V čele průběžného pořadí dál zůstává dánský obhájce titulu Jonas Vingegaard před Tadejem Pogačarem ze Slovinska.

Belleville-en-Beaujolais (Aktualizováno: 18:18 13. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ion Izagirre si dojel pro druhou kariérní výhru na Tour de France

Ion Izagirre si dojel pro druhou kariérní výhru na Tour de France | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Izagirre zaútočil v posledním stoupání zhruba 30 km před cílem ve skupince uprchlíků a do cíle v Belleville-en-Beaujolais si díky svému sjezdařskému umění vypracoval takřka minutový náskok před domácím Mathieu Burgaudeauem a Američanem Matteem Jorgensonem.

„Často jsem se snažil být v tom správném úniku a dnes to vyšlo. V posledním stoupání jsem se cítil dobře, zrychlil jsem a dokázal poodjet. Pak jsem náskok ještě zvýraznil a jel si pro vítězství,“ pochvaloval si Izagirre při rozhovoru v cíli. Připomněl, že letošní ročník Tour je pro něho speciální díky tomu, že startoval v jeho rodném Baskicku.

„A podívejte, už dva jezdci z Baskicka slavili vítězství. Navíc je to mimořádný ročník pro celý tým Cofidis, už Victor (Lafay) vyhrál v San Sebastiánu,“ připomněl triumf krajana Pella Bilbaa v 10. etapě a úspěch francouzského stájového kolegy, který ve 2. etapě pro Cofidis vybojoval první výhru na Tour po 15 lete.

Favorité se hlídali

Hlavní favorité na celkové umístění se před vjezdem do hor kontrolovali navzájem a hlídali si pořadí. Do cíle dorazili společně v první hlavní skupině s odstupem 4:14 minuty za vítězem. Vingegaard dál vede před Pogačarem o 17 sekund, třetí Jay Hindley z Austrálie už ztrácí 2:40 minuty.

V pátek peloton zamíří do Alp a očekává se přiostření boje o žlutý dres. Závodníky čeká po rovinatém úvodu dlouhé závěrečné stoupání do cíle na Grand Colombier se sklonem až 9,2 procenta.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa (Roanne - Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km):

1. Izagirre (Šp./Cofidis) 3:51:42, 2. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies), 3. Jorgenson (USA/Movistar) oba -58, 4. Benoot (Belg./Jumbo-Visma) -1:06, 5. Johannessen (Nor./Uno-X Pro Cycling) -1:11, 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -1:13.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 50:30:23, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -17, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:22, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -4:34, 6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -4:39.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme