Ocenění za mise na Slovensku a v Kosovu převzalo 465 českých vojáků

foto Slavnostní nástup vojáků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací na území Slovenska a Kosova, 14. července 2023, Vítkov, Praha. Předány byly medaile Za službu v zahraničí, vybraným profesionálům byly uděleny Záslužné kříže ministryně obrany ČR, čestné odznaky AČR Za zásluhy, věcné dary a pamětní mince.

Praha - Své mise v zahraničí dnes převzetím ocenění zakončilo 465 českých vojáků, kteří se vrátili z operací na Slovensku a v Kosovu. Vyznamenání na Čestném dvoře Národního památníku na pražském Vítkově předávali náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec nebo zástupce velitele Velitelství pro operace Václav Vlček.

Fotogalerie

Dále se slavnostního ceremoniálu zúčastnili předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý), místopředseda sněmovního branného výboru Josef Flek (STAN) nebo slovenská chargé d'affaires v ČR Soňa Budayová. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se podle Blažkovce nezúčastnila kvůli jednání ve Sněmovně.

"Nejen aktuální situace v Kosovu, ale především stále probíhající konflikt na Ukrajině nás nemohou nechat zcela v klidu. Ruská agrese na východě Evropy musí nutně u všech našich občanů vyvolávat otázky, jak moc dobře jsme my i celá Severoatlantická aliance (NATO) připraveni bránit naši svobodu," řekl Blažkovec. Rychlým vybudováním základny na Slovensku byl vyslán především ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzkaz, že "válku nechceme a jsme odhodláni bránit východní křídlo aliance," dodal. Vojákům také poděkoval za účast v charitativních projektech.

Brigádní generál Vlček byl na Slovensku při provedení certifikace mnohonárodního uskupení. "Díky tomu můžu potvrdit, že Armáda ČR má reálné schopnosti zabezpečit velení mnohonárodním jednotkám v zahraničí," uvedl. Vojáci podle něj předvedli špičkovou profesionální práci. Poděkoval také zástupcům Slovenska za vytvoření vhodných podmínek pro pobyt vojáků a Německu za významný příspěvek do bojového uskupení a podporu společného úsilí.

Medaile Za službu v zahraničí převzali příslušníci 2. mnohonárodního bojového uskupení Slovensko (MN BG SVK) a vojenský pozorovatel OSN v misi UNMIK v Kosovu. Vybraným profesionálům byly uděleny Záslužné kříže ministryně obrany ČR, čestné armádní odznaky Za zásluhy, dary a pamětní mince.

Na Slovensku velí Češi mnohonárodní skupině od poloviny loňského roku. Součástí jednotky v Lešti jsou vojáci z Česka, Slovenska, Německa, Slovinska a Spojených států. Uskupení vzniklo jako součást snahy posílit východní křídlo NATO kvůli nevyprovokované agresi Ruska vůči Ukrajině.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď