Patnáctou etapu Tour de France vyhrál Poels, Vingegaard udržel žlutý trikot

foto Nizozemský cyklista Wout Poels v cílové rovince 15. etapy Tour de France, 16. července 2023.

L gies Portes du Soleil (Francie) - Patnáctou etapu cyklistické Tour de France s cílem v Saint-Gervais Mont-Blanc vyhrál Wout Poels. Žlutý trikot po náročných 179 kilometrech s pěti vrcholy, z toho třemi první kategorie, udržel obhájce prvenství Jonas Vingegaard s náskokem deseti sekund před Tadejem Pogačarem.

Poels o vítězství rozhodl úspěšným únikem v závěrečném stoupání. Pětatřicetiletý Nizozemec do cíle nakonec dojel s náskokem dvou minut před Belgičanem Woutem van Aertem, o další minutu zpět byl Mathieu Burgaudeau z Francie.

V souboji o žlutý trikot se dlouho nic nedělo, až v posledním kopci zkusil dvojnásobný vítěz Tour Pogačar zaútočit. Vingegaard se slovinského soupeře bez problémů udržel a v průběžném pořadí před ním má dánský obhájce stále náskok deseti sekund.

"Bylo super, kdyby se mi dneska podařilo odskočit. Ale když je soupeř tak dobrý jako Jonas, tak berete i každé snížení náskoku. Navíc deset sekund ztráty mě nutí být agresivní. A to mi vyhovuje," uvedl Pogačar.

"Dneska to byla remíza," přidal Vingegaard. "Takže to byl dobrý den, přestože tři kluci z týmu spadli," připomněl, že po 40 kilometrech se po kontaktu s fanouškem ocitli na zemi hned tři jeho pomocníci Nathan van Hooydonck, Sepp Kuss a Dylan van Baarle. Všichni však v závodě pokračují.

V pondělí má peloton volný den, v úterý závěrečný týden Tour odstartuje jediná časovka letošního ročníku. Na jezdce mezi Passy a Combloux čeká 22,4 kilometru s jednou vrchařskou prémií druhé kategorie.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Les Gets - Saint-Gervais Mont-Blanc, 179 km):

1. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) 4:40:45, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -2:08, 3. Burgaudeau (Fr./TotalEnergies) -3:00, 4. Craddock (USA/Jayco-AlUla) -3:10, 5. Landa (Šp./Bahrajn Victorious), 6. Pinot (Fr./Groupama- FDJ) oba -3:14.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 62:34:17, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -10, 3. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:21, 4. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -5:40, 5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -6:38, 6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -9:16.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

16°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď