Plzeňský kraj podpoří natáčení filmu Agnieszky Hollandové Franz o Franzi Kafkovi

foto Ilustrační foto - Filmová režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová.

Skořice (Rokycansko) - Plzeňský kraj letos podpoří 17 filmových projektů. V regionu bude natáčet třeba světoznámá režisérka Agnieszka Hollandová film Franz o Franzi Kafkovi. Stejnou tematiku si zvolil také nadějný plzeňský filmař Ondřej Brýna. ČTK to řekl David Brabec z Regionální filmové kanceláře Plzeňského kraje (RFK). Letos kraj na filmové projekty vyčlenil dosud nejvyšší sumu, pět milionů korun.

"Přesné roční období teď (tým Hollandové) vybírá. Zastupitelstvo kraje jim z požadovaného maxima 800.000 korun, co mohou dostat, schválilo 620.000. Takže už tohle je určitý závazek ke kraji, že tady Agnieszka Hollandová bude natáčet. Nebude problém domluvit rozhovor nebo přijet se podívat na natáčení," řekl. Filmaři nevybírají lokace v regionu, které by se nějak historicky vztahovaly ke Kafkovu životu. Film čaruje, uvedl. RFK s výběrem pomáhá, velkofilmy mají většinou lokačního manažera, s nímž RFK spolupracuje.

Podle RFK je "neuhlídatelné", aby se ve filmech, které Plzeňský kraj podporuje, objevilo známé místo z regionu, které by zajistilo jeho propagaci. Diváky ale baví hledat známá prostředí.

O Kafkovi natočil letos maturitní film začínající plzeňský režisér Ondřej Brýna. "Je nesmírně talentovaný. Na první pokus se teď dostal na FAMU na animaci, což je úžasné," uvedl Brabec, který mu pomáhal vytipovat lokace. Brýna natáčel v knihovně Západočeského muzea, v sálu Secese v Prazdroji, na Jižáku (nádražním kulturním centru) a v interiérech. A ta místa jsou poznatelná, řekl.

Plzeňský kraj dále podpořil 200.000 Kč jednatřicetiletého Dužana Duonga, který se narodil v Hanoji, ale od čtyř let žije v ČR a má za sebou už několik oceňovaných krátkých studentských filmů. "Bude v regionu natáčet osobní téma, které se týká mnoha vietnamských dětí. Generace rodičů, která k nám přijela z Vietnamu, tady tvrdě pracuje a vlastně ztrácejí děti, protože na ně nemají čas a mají dětské chůvy. Chtějí pro děti připravit lepší život, obětovat jim všechno a nakonec obětují i ty děti," řekl Brabec.

O dotace kraje se hlásilo 26 projektů od amatérských po celovečerní. Podpořeno bylo o šest víc titulů než loni. Podle Brabce si už teď filmaři často vybírají lokace mimo Plzeň a Šumavu. "Velká část kraje je také v Brdech. Loni i letos byl podpořen projekt (druhá a třetí série) Davida Ondříčka Král Šumavy. Šumavu si z velké části natáčeli právě v Brdech, protože se od dob (převaděče Josefa) Hasila proměnila a našli přesnější lokace v Brdech," uvedl. Natáčeli třeba ve vesnici Skořice.

Největší částku, stejnou jako připravovaný snímek Franz, dostaly také Vlny Jiřího Mádla inspirované skutečnými osobami a událostmi okupace Československa v roce 1968, který už má za sebou natáčení v plzeňském rozhlase. "Na to, kolik filmů se dotýká roku 1968, tak žádný ne úplně takhle trefně. Podle mě budou Vlny první čistě zaměřené na tento rok," dodal Brabec.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď