Rusko přišlo ve válce na Ukrajině o víc než 240 tisíc vojáků, tvrdí Kyjev

Rusko od vpádu na Ukrajinu loni v únoru přišlo už o více než 240 tisíc vojáků, tvrdí ukrajinský generální štáb v pravidelném odhadu zničených nepřátel a jeho zbraní. Na bojišti za posledních 24 hodin ale nenastaly podstatnější změny. Rusové nadále útočí na několika místech na východní frontě, Ukrajinci zase na jihu, vyplývá podle ruské redakce BBC z ranní zprávy ukrajinského velení.

Kyjev/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci pálí na ruské vojáky v Záporožské oblasti

Ukrajinští vojáci pálí na ruské vojáky v Záporožské oblasti | Zdroj: Reuters

Analytici amerického Institutu pro studium války zaznamenali dílčí úspěchy ukrajinské protiofenzivy na třech úsecích fronty, v okolí Bachmutu na východě a rovněž na jihu země.

Ukrajinští vojáci za uplynulý den podle generálního štábu vyřadili z boje 530 ruských vojáků, 19 děl, 33 dronů, 14 střel s plochou dráhou letu, šest tanků, šest obrněných vozidel a tři raketomety. Ukrajinský štáb ve svých svodkách píše o „zlikvidovaných“ nepřátelích, ale předpokládá se, že tyto odhady zahrnují kromě zabitých také zraněné a zajaté vojáky.

Mají kukly? Tak popište jejich hlas. Jak sběratelka příběhů dokumentuje ruské válečné zločiny

Číst článek

Ruská státní agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany, další úřady a armádní představitele uvedla, že Rusové naopak na jihu Ukrajiny zničili dvě ukrajinská plavidla při pokusu překonat řeku Dněpr a Ukrajinci přišli o 12 vojáků, východní uskupení ruských vojsk rovněž na jihu Ukrajiny zničilo dvě skupiny ukrajinských průzkumníků a u Bachmutu na východě Ukrajiny ruské dělostřelectvo vyřadilo z boje dvě ukrajinská bojová vozidla pěchoty.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Počítání obětí

Moskva o svých ztrátách informuje výjimečně, naposledy loni v září ministr obrany Sergej Šojgu hovořil o 5900 zabitých vojácích.

Lodě mířící na Ukrajinu budeme považovat za přepravu vojenského nákladu, uvedl Kreml

Číst článek

Tento měsíc se novináři z ruských nezávislých serverů Mediazona a Meduza, které působí v exilu, na základě zkoumání databáze případů dědictví a údajů ruského statistického úřadu Rosstat dopočítali 47 tisíc zabitých vojáků od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Tyto údaje nezahrnují ztráty proruských separatistů z Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, které Moskva loni na podzim spolu s Chersonskou a Záporožskou oblastí prohlásila za součást Ruska. Tyto anexe Ukrajina a většina zemí světa neuznává.

Ruská redakce BBC připomněla, že spolu se serverem Mediazona vede vlastní sčítání zabitých vojáků, přičemž k 7. červenci v něm figurovalo 27 423 mrtvých se zjištěnými jmény. BBC současně upozornila, že skutečné ruské ztráty mohou být mnohem vyšší.

„Zveřejňujeme pouze ty údaje, které se nám daří najít a prověřit v otevřených zdrojích: oznámení úřadů a médií, sdělení blízkých příbuzných ze sociálních sítí a informace ze hřbitovů,“ dodala BBC.

jar, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme