Vlna veder polevila ve Španělsku a Itálii, v Řecku čekají o víkendu až 45 stupňů

ČTK ČTK
20. 7. 2023 22:03
Jižní Evropu ve čtvrtek opět sužovalo extrémní počasí. A zatímco severní Itálii a Balkán zasáhly další bouřky a krupobití, při nichž přišlo tento týden už několik lidí o život, v jižní Itálii a v částech Řecka se teploty znovu blížily ke 40 stupňům Celsia.
Horko ve Španělsku, snímek z Valencie.
Horko ve Španělsku, snímek z Valencie. | Foto: Reuters

Ve Španělsku podle meteorologů na několik dnů mimořádná vedra poleví. Ale v Řecku, kde dál bojují hasiči s několika lesními požáry, o víkendu očekávají až 45 stupňů Celsia. Od čtvrtka do neděle budou řecké venkovní památky v odpoledních hodinách uzavřené.

Po řadě velmi horkých dnů zasáhly mimořádně silné bouře část Balkánu, kde si tento týden podle agentury DPA vyžádaly nejméně šest obětí. Už ve středu zemřeli dva lidé při silných bouřích v chorvatském hlavním městě, když na ně spadl vyvrácený strom, a jednu oběť si vyžádala bouřka na východě Chorvatska.

Ve Slovinsku v oblasti turisticky oblíbeného Bledského jezera zemřela žena poté, co na mladý pár spadl strom vyvrácený vichřicí. Muž utrpěl vážná zranění.

Kroupy o velikosti tenisového míčku padaly ve středu večer v částech severní Itálie, kde způsobily vážné škody a zranění asi stovce lidí. Jih Itálie přitom sužovala opět vedra s teplotami, které v jižní Apulii a na Sardinii a Sicílii přesáhly opět 40 stupňů. V Římě bylo 36 až 37 stupňů. Vedra v Itálii budou pokračovat i příští týden, předpověděla soukromá meteorologická služba Ilmeteo.it.

Vedra v Řecku

V Řecku mají vedra pokračovat i v pátek a o víkendu. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval k maximální ostražitosti tváří v tvář nové vlně veder. O víkendu se mají v částech země teploty pohybovat až kolem 45 stupňů. Řecké ministerstvo kultury dnes proto oznámilo, že od čtvrtka do neděle budou od 12:00 do 17:30 zavřeny archeologické parky i Akropole v Aténách, která je nejnavštěvovanější památkou v zemi.

Mírně klesnout mají v Řecku teploty v pondělí, asi o dva až pět stupňů, a zejména na východě, ale už od úterý se opět oteplí, což vydrží do čtvrtka, uvedla agentura AMNA.

Ve Španělsku nynější vlna veder končí, ještě ve čtvrtek v noci ale na jihu Málaze naměřili 34 stupňů, uvedla státní meteorologická agentura Aemet. Vedro se nicméně vrátí do velké části Španělska už v neděli, kdy se tam konají parlamentní volby. Nejvyšší teploty, které mohou dosáhnout 40 stupňů, se čekají na jihu země; v centrální části Španělska či v Katalánsku může být až 35 stupňů, v Zaragoze až 38. Lepší bude situace pouze na severu - v Galicii, Kantábrii či Baskicku, kde se čeká maximálně 27 stupňů.

 

Právě se děje

Další zprávy