Proces s Trumpem kvůli nakládání s tajnými dokumenty začne v květnu 2024

foto Ilustrační foto - Bývalý americký prezident Donald Trump.

Washington - Soudní proces, kde bude americký exprezident Donald Trump čelit obžalobě kvůli nelegálnímu přechovávání tajných dokumentů z doby svého úřadování, začne příští rok v květnu. Datum stanovila soudkyně federálního soudu na Floridě, kde se bude případ projednávat, napsala agentura Reuters. Trump tak před soudem stane necelého půl roku před prezidentskými volbami, přičemž mezi republikánskými uchazeči o křeslo v Bílém domě nyní platí za favorita.

Soudkyně Aileen Cannonová naplánovala začátek procesu na 20. května 2024. Podle agentury AP tak zvolila kompromis mezi návrhem prokuratury, která žádala o zahájení jednání letos v prosinci, a mezi požadavkem Trumpových právníků. Ti chtěli začátek procesu odložit do doby po prezidentských volbách, které budou příští rok v listopadu.

Případ se týká nakládání s úředními dokumenty, které Trump po odchodu z funkce přechovával ve svém sídle na Floridě. Našly se tam tisíce listin, z nichž některé podléhaly utajení a obsahovaly citlivé informace například o americkém jaderném programu či vojenských operacích. Obžalobu, která má celkem 37 bodů, si Trump vyslechl v červnu a prohlásil, že se cítí nevinen. Podle právních expertů by exprezidentovi v případě odsouzení v této kauze hrozilo dlouhé odnětí svobody.

Trump je prvním bývalým prezidentem USA, který čelí federální obžalobě. Případ kolem utajovaných dokumentů ale není jeho jediným problémem s justicí. K soudu se letos dostal také případ platby pornoherečce a údajné milence v době před prezidentskými volbami roku 2016. Trumpovi zároveň stále hrozí obžaloba ve státě Georgia, kde prokuratura okresu Fulton od roku 2021 vede vlastní vyšetřování jeho snahy zvrátit volební porážku. Velká porota rozhodne také o tom, zda jej obžalovat v souvislosti s událostmi z 6. ledna 2021, kdy jeho příznivci vtrhli do sídla Kongresu při projednávání výsledků prezidentské volby roku 2020.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď