Z jihovýchodu Rhodosu evakuovali kvůli lesním požárům přes 20.000 lidí

foto Lidé jsou uvnitř stadionu po evakuaci kvůli lesnímu požáru na řeckém ostrově Rhodos 23. července 2023.

Atény - V Řecku se odehrála podle místní policie dosud největší evakuační operace, způsobily ji lesní požáry, které začátkem týdne vypukly na ostrově Rhodos a v sobotu dopoledne se kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým. Podle místních médií bylo evakuováno na 20.000 lidí, podle AFP na 30.000. Několik lidí bylo ošetřeno v nemocnicích, například kvůli zlomenině nohy.

Evakuace, která se dotkla i stovek českých turistů, byla v řadě případů překotná. Podle českého ministerstva zahraničí se v souvislosti s požárem nikdo z českých turistů nezranil. Některé české cestovní kanceláře i německá TUI, která je jednou z největších na světě, pozastavily zájezdy na Rhodos do postižených oblastí. Nabízejí bezplatné storno či náhradní destinace.

Podle odhadů českého ministerstva zahraničí je na Rhodosu nyní 4000 až 5000 českých turistů, velké části se ale krizová situace netýká, protože jsou v zatím bezpečné oblasti na severu ostrova. Právě tam leží i mezinárodní letiště. Česko je podle premiéra Petra Fialy připravené vyslat na řecký ostrov vládní letadlo a pomoci při případné evakuaci Čechů; ministerský předseda to uvedl na twitteru poté, co o situaci dnes odpoledne jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským. Později premiér dodal, že armáda má pro případnou pomoc připravená dvě letadla. Černínský palác turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. "Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov," uvedl Černínský palác na svém webu.

Některé české cestovní kanceláře vypraví pro své klienty dnes v noci repatriační lety. Exim Tours a Fischer ruší cesty na jih Rhodosu; zákazníkům, kteří měli odletět dnes ráno, v sobotu cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo jiný zájezd. Čedok nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí. CK Blue Style uvedla, že ruší zájezdy na jih ostrova, nabídne klientům změnu termínu, místa či stornování zájezdu.

Většina evakuovaných místních a turistů se na Rhodosu podle tiskových agentur do bezpečí dostala po silnici, několik tisíc jich z pláží odvezly desítky lodí, pobřežní stráže i soukromníků. Mnozí ale popsali, že museli jít kilometry pěšky. Začátek evakuace byl tak překotný, že někteří si nestihli ani zabalit věci a hotel opustili i bez osobních dokladů. Mnozí turisté popsali evakuaci jako chaotickou. Místní úřady pro zasažené uvolnily školy, sportovní halu či trajekty, někteří se dostali do náhradních hotelů, kde část z nich strávila noc na zemi.

Mluvčí řeckých hasičů Jannis Artopoios se v rozhovoru s BBC za "chaos" omluvil a zásah proti požáru popsal jako nejsložitější, jakému kdy útvar čelil. Místním hasičům v boji s plameny pomáhají zahraniční posily, o víkendu dorazily mimo jiné týmy ze Slovenska a Rumunska. Slovenští hasiči na facebooku situaci popsali jako extrémně složitou. Řecko zažívá vlnu extrémních veder, teploty se už týden pohybují kolem 40 stupňů, dnes se čeká až 45 stupňů.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes ráno situaci označil za komplikovanou. Dodal, že elektrické i mobilní sítě na Rhodosu mají výpadky. Problém je také s dopravou po samotném ostrově, chybí taxíky a autobusy částí území neprojedou. Konzulární úřad eviduje desítky případů českých turistů, kteří přišli o cestovní doklady. Někteří museli hotely či penziony opustit velmi rychle, někteří se evakuovali rovnou z pláží. Řecká policie by měla v takových případech vydat potvrzení o ztrátě dokladů, s kterým budou lidé moci odcestovat, řekl ČTK Martin Smolek, vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí (MZV).

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisti. Turistům, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české MZV, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. České ministerstvo zahraničí vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Německá TUI zatím zrušila všechny odlety na Rhodos do úterý 25. července včetně. Zákazníci, kteří jsou momentálně na Rhodosu, se vrátí domů původně naplánovaným letem. Na ostrově má TUI na 40.000 klientů, z nichž skoro 8000 se kvůli požáru muselo evakuovat. Nízkonákladová aerolinka Jet2 na twitteru uvedla, že zrušila všech pět odletů na Rhodos naplánovaných na dnešek. "Ta letadla na Rhodos pošleme bez zákazníků na palubě, abychom mohli dopravit klienty zpět do Spojeného království," citovala z prohlášení Jet2 agentura Reuters.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.06.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 1. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď